Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Osmancık İlçe Başkanı Kazım Sekili yaptığı açıklamada Mehmet Akif İnan'ın edebiyatçılığı, düşünce adamlığı ve sivil toplum liderliği üzerinde durdu.

İnsanların eserleriyle yüzyılların ötesine eriştiğini ve bir insan ömrünün ulaşamayacağı zamanlara eserleriyle ulaştıklarını belirten Sekili, bunlardan birisinin de Mehmet Akif İnan olduğunu dile getirdi. Akif İnan’ın, zamanın ona yüklediği sorumluluğun farkında olarak altmış yıllık ömründe, kalemiyle, kelamıyla, var gücüyle bir mücadelenin içerisinde olduğunu belirten Sekili, İnan’ın bütün bu uğraşılarla hep aynı istikamete doğru, hep aynı hedefe ulaşmak için yürüdüğünü, hak yolunda, hayrı inşa, şerri imha gayretiyle hareket ettiğini dile getirdi.

İyi yetişmiş, eser vermiş, sözü dinlenir, düşüncesi itibara alınır, fikir inşa sadedinde oturmuş bir duruşu olan Mehmet Akif İnan’ın, farklı bir sendikacı profili çizdiğini ve sendikal mücadelesi incelendiğinde bir bilgenin sendikal davranışlarının izlendiğini anlatan Sekili, “M. Akif İnan, kültür-sanat dünyasında solun tartışmasız egemenliğinin olduğu, divan edebiyatıyla ilgilenenlerin alabildiğine küçümsendiği bir dönemde Mavera sayfalarında Divan şiiri tahlilleri yayımlamıştır. Bu çabanın, unutturulması için her koldan üzerine saldırılan bir mevziyi koruma çabası olduğu dikkate alınmalıdır. O günlerde Mavera sayfalarında verilen bu savaşın, bir mevziyi kurtarma savaşı olduğu bilinmeli günümüz kuşaklarınca ve elbette bu savaşın önemi takdir edilmeli.

Akif İnan’ın şiirlerinde kadın (anne, sevgili), aile, baba ve mürşit (şeyh) imgeleri başat konumdadır. Bu imgeleri besleyen ve anlamlandı­ran ana kaynak ise dindir. İslam ve İslam’ın hinterlandı diyebileceğimiz tasavvufun çerçevelediği bir medeniyetten bakar bu kavramlara.

Burada bir parantez açarak bir belirlemede bulunmamız gerekiyor: Mehmet Akif İnan’da anne, sevgili ve mürşit imgelerinin zaman zaman iç içe geçtiği görülür. Bazen aynı algı penceresinden bakar bu üç imgeye. Tasavvuf denen ‘ruh terbiyesi’ geleneğini bilenlerin yadırgayacağı, yabancı bulacağı bir durum değildir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim