Ramazan Ayı’nda yapılan ibadetlerin faziletine dikkati çekerek bu ayın oruçlu geçirilmesini tavsiye eden Müftü Akın, sıcak ve uzun yaz günleri nedeniyle oruç tutmayı göze alamayanlar için “Allah, oruç tutanlara sabır verecektir.” dedi.
İl Müftüsü Ahmet Akın, oruç tutanlara saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Oruç tutmayanlar, oruçluların önünde açıktan yiyip içmemeli. Kimsenin sokakta içmesine karışamayız ama Müslüman bir ülkede oruç tutanlara karşı saygı göstermek de bir erdem ve nezaket gereğidir. Bu vesileyle; tüm Çorum halkının Ramazan Ayı’nı tebrik ediyor, ilahi rahmet ve bereketin sağanak sağanak yağdığı bu ayın milletimiz, İslâm dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.

“RAMAZAN HAZIRLIKLARI TAMAM”
İl Müftüsü Ahmet Akın, Ramazan ayının Pazar akşamı kılınacak ilk teravih namazı ve yapılacak ilk sahur ile başlayacağını hatırlatarak, halkın Ramazan ayını en iyi şekilde geçirmesi için Müftülük olarak bütün hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Müftü Akın konuyla ilgi olarak, “Ramazan Ayı’nda görev alanlarımızın başında camiler geliyor. Ramazan’da cami denilince de akla teravih ve sohbetler geliyor. Mübarek Ramazan Ayı öncesinde bütün camilerimizin onarım ve temizliklerini tamamladık. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksiklikler giderildi. Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesince bastırılan imsakiyeler görevlilerimize ve halkımıza dağıtılmıştır. Görevlisi olmayan ve tek görevlisi bulunan camilerimizde görevin aksamaması için geçici görevlendirmeler yapıldı.” diye konuştu.

KADİR GECESİ’NDE AÇIK BULUNDURULACAK CAMİLER
Kadir Gecesi’nde açık bulundurulacak camiler hakkında da bilgiler aktaran Müftü Akın, “Ulucamii, Akşemseddin, Kerebigazi, Huzur, Hz. Ali, İlim Yayma Cemiyeti, Fatih Sultan Mehmet, Binevler, Ceritoğlu, Dumlupınar, Bedir, Hıdırlık, Selimiye, Veysel Karani, Buhara, Emre, Huzurevi, Devlet Hastanesi, Köy Hizmetleri, Esnafevleri, Pelit, Tevhit, Mimar Sinan, Velipaşa ve Yörükevler camileri Kadir Gecesi’nde sabaha kadar açık bulundurulacaktır. Belde ve köylerimizde ise ihtiyaç hâlinde camilerimiz sabaha kadar açık bırakılacaktır.” diye konuştu.

KADINLAR DA BAYRAM NAMAZI KILABİLECEKLER
Müftü Ahmet Akın kadınların Bayram Namazı kılabilmeleri için bazı camilerde düzenlemeler yaptıklarını dile getirerek, “İlimiz merkezinde Abdibey, Akşemseddin, Köy Hizmetleri, Kubbeli, Velipaşa, Sancaktar, Azapahmet, Beytepe, Kerebigazi ve Zikrullah olmak üzere 10 camimizde kadın cemaatimizin Bayram Namazı kılmaları için mekânlar düzenlenmiştir.” dedi.

“İYİLİK SOFRASI”, 16 HAZİRAN’DA
Müftü Ahmet Akın, Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi tarafından her yıl düzenlenen ‘İyilik Sofrası’ iftar programının, 16 Haziran Perşembe günü, Akşemseddin Camii bahçesinde gerçekleştirileceğini açıkladı.
Ahmet Akın, protokol üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit ve gazi yakınları, kimsesizler, Huzurevi sakinleri, engelliler, koruyucu aileler ve toplumun farklı kesimlerinden 1000 kişinin katılacağı iftar programında Hasan Çakmak yönetimindeki Türk Tasavvuf Musikisi Konseri ve Kur’an-ı Kerim tilavetinin de yer alacağını söyledi.

BİR OSMANLI GELENEĞİ ENDERUN USULÜ TERAVİH
İl Müftüsü Ahmet Akın, Çorum’da son dört yıldır uygulanan ve büyük beğeni toplayan “Enderun Usulü Teravih” ve “Cumhur Müezzinliği” uygulamasının bu yıl da sürdürüleceğini söyledi.
Osmanlı Devleti zamanında uygulanan bu güzel geleneği Çorum’da yaşatma konusunda kararlı olduklarını ve Ramazan ayının heyecanını ve mutluluğunu zirveye taşımayı amaçladıklarını dile getiren Müftü Akın, 8 Haziran Çarşamba günü Fatih Sultan Mehmet; 15 Haziran Çarşamba günü Ulucamii; 22 Haziran Çarşamba günü Akşemseddin ve 29 Haziran Çarşamba günü ise Tevhit camilerinde olmak üzere toplam 4 kez Enderun Teravih Namazı ile Cumhur Müezzinliği uygulamasının yapılacağını ifade etti.

“RAMAZAN DOLU DOLU GEÇECEK”
İl Müftüsü Ahmet Akın, Ramazan’ın dolu dolu geçmesi için bir dizi program hazırlandığını belirterek şu bilgileri verdi:
“Merkez Ulucami’de öğle ve yatsı vakitlerinde vaaz ve irşat hizmeti sunulacaktır. Ayrıca muhtelif camilerde il vaaz ve irşat kurulu üyeleri tarafından, diğer camilerde ise Başkanlığımız ve Müftülüğümüzce düzenlenen hizmetiçi eğitim kurslarına katılan ve bu kurslarda başarılı olan cami görevlileri tarafından kendi camilerinde vaazlar verilecektir.”

MUKABELE PROGRAMLARI…
Ramazan ayı süresince mukabelelerin doyurucu bir şekilde yapılacağını anlatan Müftü Akın, “Ramazan ayı boyunca bütün camilerimizde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce, Hıdırlık Kur'an Kursumuzda eğitim gören erkek hafızlarımız ile İmam-Hatip Lisesi'nde okuyan hafız öğrencilerimiz ve dışarıdan hafızlığını bitirmiş öğrencilerimiz tarafından uygulanacak.” diye konuştu.

CAMİ VE KUR’AN KURSU BAHÇELERİNDE İFTAR OLACAK
İl Müftüsü Akın, bu yıl Ramazan ayı boyunca bazı cami ve Kur’an Kursu bahçelerinde iftar programları düzenleneceğini belirterek, “İlimizde bulunan ve müştemilatı müsait olan cami ve Kur’an kurslarının bahçelerinde İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur’an Kursu öğreticilerimiz tarafından öğrencilerin ve zengin-fakir her kesimden vatandaşlarımızın katılımlarıyla iftar programları düzenlenecek olup, böylece bu yılki ‘Gelin Gönüller Yapalım, Bu Ramazan ve Her Zaman’ sloganı yerini bulacaktır.” dedi.

HATİMLE TERAVİH KILINAN VE İTİKÂFA GİRİLECEK CAMİLER
Bu yıl Kubbeli, Hıdırlık, İsahalife, Azapahmet, Garantievler ve Köroğlu olmak üzere 6 camide hatimle teravih namazı kılınacağını belirten Müftü Akın ayrıca Merkez ve köy camilerinde vatandaşların müracaatları durumunda Mülkî Amirin onayıyla Ramazan ayının son 10 günü itikâfa girilebileceğini bildirdi.
Ahmet Akın, bu yılki Sakal-ı Şerif ziyaretlerinin Kadir Gecesi’nde Ulucamii, Baltalı, Hamit ve Kubbeli camilerinde; Arefe günü ise Abdibey ve Hıdırlık camilerinde yapılacağını aktardı.

FİTRE VE ZEKÂT MİKTARLARI
İl Müftüsü Ahmet Akın dünkü basın toplantısında bu yılki fitre ve nisap miktarlarını da açıkladı.
Ahmet Akın, 2016 yılında fitre miktarının asgari 15.00 (On beş) TL. olduğunu, zekât için nisap miktarının ise 80.18 gram altın ya da 561.2 gram gümüş olduğunu söyledi.
Müftü Âkın, “Belirtilen sadaka-i fıtır da verilecek meblağ konusunda bir üst sınır yoktur. İdeal olan; herkesin hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesi, söz konusu meblağın, gıda gibi ayni olarak veya para şeklinde nakdi olarak ödenmesidir.” dedi.
Ahmet Akın ayrıca SMS yoluyla fitre hizmeti sunulduğunu belirterek, bunun için 5601’e atılacak her mesajın bir fitre miktarı olarak yansıtılacağını bildirdi.

“TERAVİH, NORMAL VAKTİNDE KILINACAK”
Müftü Ahmet Akın, teravih namazının normal saatinde kılınacağını belirterek, “Bütün camilerimizde teravih namazı, yatsı ezanı ile birlikte normal vaktinde kılınacak, ilave süre eklenmeyecektir.” dedi.
Minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerinin şerefelerindeki kandillerin akşam ezanı ile imsak vaktinde okunacak sabah ezanı arasında yakılacağını bildiren Ahmet Akın, ayrıca Akşemsettin, Abdibey, Fatih Sultan Mehmet, Çimento, Küçük Sanayi Sitesi, Düvenci Beldesi ve Çatalhavuz Özrahman camilerine kurulan mahyaların da belirtilen vakitler arasında ışıklandırılacağını kaydetti.

“GELİN GÖNÜLLER YAPALIM, BU RAMAZAN VE HER ZAMAN”
İl Müftüsü Ahmet Akın, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl Ramazan ayının manevî rahmet iklimine uygun olarak bir konunun toplum gündemine taşındığını hatırlatarak, bu yılki Ramazan temasının “Sevgi, Saygı ve Hoşgörü” olduğunu söyledi.
Müftü Akın, “Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman” sloganıyla toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını dile getirdi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim