Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanı Savaş Alıç, 2015 yılı Ocak ayı verilerine göre Türkiye’deki kayıt dışı çalışan oranının yüzde 32,37 olduğunu söyledi.
SGK’nın kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi, farkındalığın arttırılması ve kayıt dışı istihdamın azaltılması amacıyla başlattığı “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşvik Projesi (KİTUP)” medya tanıtım toplantısı, Samsun’da bir otelde yapıldı.
Tanıtım toplantısı SGK İl Müdürü Ünal Kaya’nın açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından SGK Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanı Savaş Alıç, ‘Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele ve KİTUP- 2 Projesi’ konusunda bir sunum yaptı. Alıç, “Bildiğiniz gibi sosyal güvenlik; bireylerin tüm yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı güvence sağlayarak koruyan politika ve sistemler bütünüdür. Yani sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır.
Ancak maalesef vatandaşlarımızın birçoğunun sosyal güvencesi bulunmamaktadır. İşveren açısından haksız rekabet, çalışanlar açısından emek sömürüsüne neden olan kayıt dışılık, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenliği de sekteye uğratmaktadır. Çalışan kişilerin çalışma günlerinin ve kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi kayıt dışı istihdam olarak adlandırılabilir. Bugün Türkiye’de 2015 yılı Ocak verilerine göre kayıt dışı istihdamın, yani sigortasız çalışanların oranı yüzde 32,37’dir. Tarım dışı sektörde ise bu oran yüzde 20,97’dir” dedi.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede yapılan çalışmalar ile Türkiye'de önemli bir mesafe katedildiğini ifade eden Alıç, “2002 yılında yüzde 52’ler seviyelerinde olan kayıt dışı istihdam oranı yapılan çalışmalar neticesinde bugün yüzde 32’lere kadar düşürülmüştür. Bugün Türkiye’de 2015 yılı Mayıs ayı verilerine göre kayıt dışı istihdamın, yani sigortasız çalışanların oranı yüzde 33,98 iken, tarım sektöründe bu oran ise 81,85’tir” diye konuştu.
Alıç, Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’yı içine alan bölgede kayıtdışı çalışanların oranının yüzde 46,61 olduğu bilgisini vererek bu oranın 2009’da yüzde 62’ler seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi. Alıç’ın sunumunun ardından soru-cevap kısmına geçildi. Toplantı, Emel Esen Altun'un ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ başlıklı sunumunun ardından sona erdi.
(İHA) 
Editör: TE Bilisim