Hastane Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliğe Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, Hastane yetkilileri ve çok sayıda personel katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açış konuşmasını yapan Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, organ bağışı ve naklinin yaygınlaştırılması ve bu bilincin yeterince gelişmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası düzenlendiğini anımsatarak, Türkiye’de tedavisi sadece organ ve doku nakli ile olan hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Türkiye’nin, canlıdan canlıya organ nakli yapan ülkeler arasında en iyi ülkelerden biri olmasına rağmen, kadavradan canlıya organ nakli konusunda çok gerilerde bulunduğuna dikkat çeken Sinan Zehir, “Ülkemizde ne yazık ki beyin ölümü gerçekleşen hasta yakınları, organ bağışı yapmaktan geri duruyorlar. Hâlbuki beyin ölümü gerçekleşen binlerce hastanın organları toprakla buluşmadan önce pek çok kişinin hayatını kurtarabilir.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, organ bağışında konusunda İslâm dini açısından herhangi bir sakıncası olmadığı yönünde fetvası bulunduğunu hatırlatan Zehir, bu konuda halkın daha duyarlı olması konusunda çağrıda bulundu.
Daha sonra sırasıyla kürsüye gelen Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Settar Bostanoğlu, “Organ Bağışı ve Karaciğer Transplantasyonu”, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nihal Özkayar “Böbrek Transplantasyonu” ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Karakurt “Akciğer Transplantasyonu” konulu birer sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdiler.
Etkinlik, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Ulaşan’ın sunumu ve “Organ Bağışı” konulu sinevizyon gösterimi ile sona erdi.


Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir
(Recep SERBES)
 
Editör: TE Bilisim