Çorum Valiliği, Hitit Üniversitesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde dün HİTÜ Meslek Yüksekokulu Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Vali Necmeddin Kılıç başkanlık etti.

Toplantıya Belediye Başkanı Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, kısa adı ÇOSİAD olan Çorum Organize Sanayi İşadamları Derneği Başkanı Hayri Şamlı, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak HİTÜ Rektörü Reha Metin Alkan tarafından bir sunum yapıldı. Rektör Alkan, Organize Sanayi Bölgesi’nde yapımına başlanan ancak faaliyete geçirilmeyen eski Polis Okulu’nun, Hitit Üniversitesi’ne tahsis edildiğini ve burada bulunan 250 dönümlük arazi üzerinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu oluşturulacağını belirtti.

Yapımı plânlanan MYO’da makine, elektrik, elektronik ve iş sağlığı ve güvenliği gibi teknik ağırlıklı bölümlerin yer alacağını belirten Alkan, toplantıda hazır bulunan sanayicilere seslenerek, “Bu okulun yapılmasını sanayicimiz istiyor mu, istemiyor mu? Bu yüzden buradayız. Sizin istediğiniz bölümleri istihdam garantisi verdiğiniz sürece açarız. Siz bu işin içinde olursanız, biz çoktan hazırız.” ifadelerini kullandı.

“TAKIM OYUNU ÇIKARMAMIZ LÂZIM”

Daha sonra söz alan Vali Necmeddin Kılıç ise Çorum’da görev yapmanın heyecan verici olduğunu belirterek, “Ben Çorum’un en büyük zenginliğini, beşerî zenginliği olarak görüyorum. Ama bu insanları yan yana getirip bir takım oyunu çıkarmamız lâzım. Bu amaçla stratejik plan oluşturuldu. Bunun motor görevini ise üniversitemiz üstlendi ve sivil toplumumuz ile bürokrasi de yoğun bir mesai harcadı. Şu anda elimizde 2023 hedeflerine yürüyen Türkiye’de bir alt planımız var. Bu planların hayata geçirilmesi aşamasında üniversitemizin bilgi birikiminin olabildiğince bürokrasiyle birleşerek, sanayiyle birleşerek alana yansıması gerekiyor. Son bir yıldır hem üniversite-sanayi işbirliği, hem de üniversite-bürokrasi işbirliği oldukça iyi gidiyor. Bunun da meyvelerini almaya başlıyoruz.” diye konuştu.

Türk sanayisinin ara elemana şiddetle ihtiyaç duyduğu vurgulayan Vali Kılıç, “Çorum’un sanayisi için bir hedef koyduk. O hedeflere ulaşabilmek için sanayimizle, üniversiteyle, sivil toplumla ve bürokrasimizle ne yapabileceğimizi beraber tartışmak, ortak hedeflere yürümek amacıyla bir araya geldik. Öğrenciler eğitilirken tıpta ve sanayide sahada olurlarsa daha kaliteli oluyor. Tıpta eğitim alan öğrencilerimiz eğitimlerinin yarısını hastanede, sahada alıyorlar. Mühendislik eğitimlerinin de alanda olmasının getireceği fayda şüphesizdir. Tam da biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Türk sanayisi şu anda ara eleman ihtiyacı duyuyor. Mühendisimiz var, işçimiz de var ama tekniker ve teknisyen kadrolarında ciddi açıklar var. Bu ara elemanı yetiştirirken sanayi havasını soluyarak, fabrikaların içerisinde biz onları nasıl eğitebiliriz bunun arayışındayız.” şeklinde konuştu.

Polis okulu olarak işaretlenen arsanın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan OSB’ye bırakıldığını anımsatan Vali Kılıç, “OSB’nin elinde ciddi bir arazi varlığı var. Biz burada kurumlarımızın bireysel olarak yaptığı faaliyetleri tek bir çatı altında toplayabiliriz. Çok özel bir mekân ortaya çıkarabiliriz.” dedi.

Vali Kılıç’ın konuşmasının ardından istişare toplantısı basına kapalı olarak devam etti.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim