30 kişinin aynı anda yaşadığı birkaç odalı gece kondu evlerde, buz gibi havada hayatta kalma mücadelesi veren çoğunluğu çocuklardan oluşan sığınmacılar, başlarını sokacakları ev bulsalar da, Gıda, odun ve kömür sıkıntısı yüzünden buz gibi havada hastalıktan kurtulamıyor.

İŞSİZLİK BAŞLI BAŞINA BİR SORUN
Sığınmacılardan birçoğu çalışamadığı için barınma ve yemek ihtiyaçlarını sivil toplum kuruluşlarının yaptığı yardımlarla ayakta güçlükle duruyor. Yağmur Damlası Derneği. yetkilileri gıda yardımlarının yanı sıra soba, battaniye, yatak ve kıyafet gibi yardımları sığınmacı ailelere ulaştırıyor.
Dernek Başkanı Ahmet Sözüdoğru, Çorumlulara seslenerek , “Her evde en az 15-20 sığınmacı bir arada kalıyor. Yatak, battaniye gibi ev eşyalarını tedarik etmeye çalışıyoruz. Bu evlerde kalan sığınmacılar bir günde 30 ekmek tüketiyor.Onların en büyük istediği gıda yardımıdır. Biz yorgan, battaniye, giyim ve gıda yardımları yapılsın bu insanlara yardımcı olunsun ” dedi.



KIŞ GÜNÜ ÇOĞUNUN AYAĞINDA ÇORAPLARI BİLE YOK
Diğer yandan Sığınmacıların yaşadığı mahalleye giden gazeteciler gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Yaşları 3 ila 10 yaşında değişen küçük çocukların ayaklarında çoraplarının dahi olmadığı tespit edildi. Gazeteciler haber için gittikleri evlerde hasta çocuklarla karşılaştı. 112 acil servis ekibi ile irtibata geçerek ambulans talebinde bulunan gazeteciler 112 acil servisi arayıp yardım istediler. Kısa sürede belirtilen adrese gelen ekipler ilk müdahaleleri evde yapıldıktan sonra hastaneye sevk edildiler.



80 YAŞINDAKİ KADININ KİMLİĞİ YOK
Bir süre önce yakınlarıyla birlikte Çoruma yerleşen yaşlı bir kadın battaniye arasında yakınları tarafından ısıtılmaya çalışıldığı görülürken, hasta olan kadın Ambulansla Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.



(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim