Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan'ın konuşmacı olarak aktıldığı konferansta öğrencilere, Çanakkale deniz ve kara savaşları ayrıntılı olarak anlatıldı.
Turan Candan, "Dünyanın dört bir yanından toplanıp gelen, başta İngiliz ve Fransız orduları ile onların sömürge ve müttefiklerinden oluşan devasa bir filonun, devasa bir işgal gücünün hasta adam olarak görülen Osmanlıya son darbeyi indirebilmek için büyük bir şevkle, heyecanla bu büyük fethi, bu büyük şerefi biz taşıyacağız diyen filo komutanlarının öncülüğünde sonrasında hesap etmedikleri hadiseleri yaşamaları, Çanakkale’den önce boğazda başarısız olmaları, sonra kara savaşlarında başarısız olmaları ve dünya tarihinin, bu tarihin yazarı olarak kendilerini gören İngilizlerin ve Fransızların hiç beklemediği şekilde değişmesidir” dedi.


"Önemli olan milli birlik ve beraberliktir"
Türklere karşı işbirliği yapmış olan Avrupa ülkelerinin ne yaptıklarına bakıp, bunlara karşı yerli ve milli bir duruşla mukavemet etmenin zamanı olduğuna dikkat çeken Candan, “ Bugün konforlu okullarda eğitim ve öğreni görüyorsunuz. Elinizde son model akıllı cep telefonları var, rahatsınız. Fakat her şey bir anda bitebilir. Her hangi bir ülkenin attığı bir füze ile her şey yerle bir olabilir, bütün rahatınız kaçabilir. Bir anda memlekette seferberlik ilan edilebilir. Dostlarınızla, sevdiklerinizle vedalaşamadan bunları düşünmek durumunda kalabilirsiniz. Tarih tekerrürden ibarettir değil mi ? Yani tekrar eder. Onun için her şeye hazırlıklı olmamız lazım. Hazırlıklı olmamız için olmazsa olmazımız, milli birlik ve beraberliktir. Aranızdaki ufak tefek farklılıkları dert etmeyin. Üstünüze bir bomba gelirse, o bomba şunlar bunlar diye seçmez. Hepinizi aynı anda götürür. Suyunuz, elektriğiniz kesilirse hepiniz aynı anda susuz, elektriksiz kalırsınız. Devletinizin çatısı yıkılırsa, hepiniz altında kalırsınız. Aranızdaki görüş farklılıklarını, düşünce farklılıklarını dert etmeyin. Bu olacak, fıtratta var çünkü. Ama bu devlete sahip çıkma konusunda milli birlik ve beraberlik hususunda hepinizin aynı bilinçle, aynı samimiyetle bayrağımıza sarılmanız lazım. Tıpkı 15 Temmuz’da yaptığınız gibi. Evet, o gece bu millet içindeki o cevheri, o Çanakkale ruhunu ortaya çıkarmıştır. Hiç askere gitmeyen insanlar, askerlik yapsa bile o tip eğitim almamış insanlar, tanklarla mücadele etmeye başlamıştır. Nasıl ? Silahsız. Silahsız mücadelenin tarihteki, en güzel, en başarılı örneği olmuştur 15 Temmuz. Silaha karşı, silahsız mücadele. Milli birlik ve beraberlik böyle oluyor işte. Sokakta tanka karşı omuz omuza gidiyorsunuz. Yukarıdan ateş ediyorlar. Sizi, kız erkek, şucu bucu diye seçmiyor öldürüyor. Değerli kardeşlerim, işte bu noktada içinizde farklı düşünenler var diye, onları yok saymayın, onların üzerine gitmeyin. Sahip olduğunuz vatanın, sahip olduğunuz devletin, size sunulan bu imkanların ki; Bu imkanların hepsi devletin, milletin imkanlarıdır. Hepiniz artık sorumluluk alacak yaşlardasınız ve bundan sonra almanız gereken sorumluluğun farkında olun. İyiyi kötüyü ayırt edecek yaştasınız. Bundan sonraki süreçlerde Çanakkale ruhunu yaşatacak olanlar inşallah sizlersiniz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasından sonra Turhan Candan’a teşekkür ederek çiçek takdim eden Osmancık Ömer Derindere MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tolga Çırak, “Ben size okulumuz adına teşekkür ediyorum. Geçen yılda bir başka konferansta okulumuzu şereflendirmiştiniz. 18 Mart’tan, 15 Temmuz'a geçen süreci çok güzel özetlediniz. Tekrar teşekkür ediyor ve okulumuz adına bu çiçeği size takdim ediyoruz” dedi.
"Öğrenciler Çanakkale'ye gidecek"
Konferans sonrası öğrencilere Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinin dağıtılmasının ardından Çanakkale'ye götürme sözü veren Turhan Candan, “Çorum Belediyesi olarak geçen yıl Çanakkale ruhunu yaşatma adına, yaklaşık 11 bin kişiyi Çanakkale’ye götürdük. Sizde Osmancık Ömer Derindere MYO öğrencileri olarak bir grup oluşturun Çanakkale’ye götürelim. Çanakkale ruhunu sizlerin de yaşamalarına vesile olalım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim