Hitit Söyleşi günleri kapsamında Çorum Müzesi’nde Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Nemiloğlu tarafından “Türk İslam Kültüründe Ahşap Sanatı konulu konferans verildi.
Ahşap sanatının İslam’da büyük bir yeri bulunduğunu belirten Prof.Dr. Candan Nemiloğlu, ahşap üzerine yapılan motiflerin bir süsleme sanatı olarak camilerde ve evlerde kullanıldığını anlattı.
Geçmişten gelen eserlerin onarımında orijinaline uygun çalışmalar yapılmadığını söyleyen Prof.Dr. Candan Nemiloğlu, özellikle ahşap eserler üzerinde yapılan onarımın faydadan çok zarar getirdiğini kaydetti.
Özellikle ahşap eserlerin üzerine atılan verniğin ahşabın hava almasını önlediğini bu nedenle eserin ömrünü kısalttığını kaydeden Nemiloğlu, Osmanlı zamanında eserlerin korunması için Gomalak isimli maddenin kullanıldığını ancak bu maddenin eserlerde kullanılmasının zaman alması nedeniyle onarım amacıyla firmaların vernik kullanmayı tercih ettiğini söyledi.
Yabancı ülkelerde eserlerin onarımında eski yöntemlere bağlı kalındığına dikkat çeken Prof.Dr. Candan Nemiloğlu, Türkiye’deki onarımların ise kendisini üzdüğünü vurguladı.



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim