Programa, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karadereli, iş adamı Haydar Öztaş, KTV Şube Müdürü Halit Yıldırım, Sungurlu İlçe Müdürü Fatih Bahtiyar ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı.
Tarla gününde konuşan Köy Muhtarı Hamza İnaltun, Kavşut Köyünde yaklaşık 10.000 dekar alanda on dilim kavun üretimi yaptıklarını, eski tip üretim modelleriyle üretim yaptıklarını ve 70'li yıllarda kurulan sulama sistemini kullandıkları için kavunu yeterli sulayamadıklarını, bu yüzden de istedikleri verimi alamadıklarını dile getirerek, buna rağmen buğdaya nazaran daha çok kazandıklarını belirtti.
İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise, "Bugünkü tarla gününde birinci öncelik kavunun münavebede iyi bir bitki olduğunu, iyi bir çeşit ve iyi bir yöntem olduğunu sizlerle beraber gösterelim. Bu gün burada traktörün üzerinde kavunları görmektense bunları bir soğuk hava deposu şeklinde ya da satış reyonu şeklinde bir yerde görmek beni çok daha fazla mutlu ederdi. Bununla ilgili bir altyapıyı nasıl oluşturabiliriz, bununla ilgili nasıl çalışma yapabiliriz düşüncesiyle hem burada yerinde ziyaret edelim hem de üreticiler olarak sizlerle bunları konuşalım istedik. Bugün ki birliktelik sonrasında bir kavun üreticileri birliği ya da kavun kooperatifi gibi bir şeyin gerekli olacağını düşüneceğiz. Yarın yatırım yapmaya kalktığınızda böyle bir organizasyon şarttır. Kırsal kalkınma yatırımlarından bu tür yatırımlara % 50 hibe desteği veriyoruz. Bunu bir kişi yapamayabilir ama 20-30 kişinin bir araya geldiği bir kooperatif yada bir birlik rahatlıkla başarabilir” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş'e sorunlarını anlatma şansı bulan kavun üreticileri, en büyük sorunlarının su sorunu olduğunu belirttiler ve bu konuda yetkililerden destek beklediklerini dile getirdiler. İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, üreticilerden kooperatif veya bir birlik altında birleşmelerinin sorunların çözümü için ilk adım olduğu belirterek gerek sulama gerekse pazarlama konusunda oluşturacakları birlik veya kooperatif sayesinde daha güçlü durabileceklerini belirterek, Çorum'da Patates Üreticileri Birliği’ni örnek gösterdi. Patates üreticileri birliğinin şu an üreticinin ürünlerini pazarlamak için Çorum Hali’nde yer kiraladığını belirten Ermiş, “Patates üreticilerinin artık pazarlama problemleri ortadan kalkıyor. Aynı çalışmaların birlik olarak sizlerin de yapabileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Üreticilerle yapılan sohbetin ardından temsili olarak en güzel kavun yarışması yapıldı. Yarışmaya birçok üretici katılırken, yarışmanın jüri üyeliklerini İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, iş adamı Haydar Öztaş ve Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karadereli yaptı. Büyüklük, tat, koku ve aroma gibi kriterlere göre yapılan değerlendirmelerin ardından Hasan Sobacı, Mükerrem Yılmaz, Durmuş Bahacı ödüle layık görülen isimler oldu. Dereceye giren üreticilere ödüllerini İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karadereli teslim etti. Etkinlik sonunda heyet kavun tarlasına geçerek incelemede bulundu.



(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim