5502 Sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 89/4. maddesinde yazılı kuruma bağlı çalışanın emekliliğinde “Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz” ibaresinin Anayasa Mahkemesi’nce 25 Aralık 2014 tarih ve Esas 2013/111 – karar 2014/195 sayılı kararıyla iptal edildiğini ve kararın 07 Ocak 2015 tarih ve 29229 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anlattı. Anayasa Mahkemesi’nin yukarıda yazılı kararı uyarınca ortaya çıkmış olan hukuki durum göz önüne alınıp, kurumdan emekli aylığı alanların, 30 yıl üzerindeki hizmet yıllarına ait emekli ikramiyeleri güncel değerleri üzerinden kendilerine ödenmesi gerekirken, bu yapılmadığı için, on binlerce, emeklinin ikramiyesinin ödenmesi talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurduğunu belirten Sözüdoğru, kurumun ise Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye doğru işlemeyeceğine dair, Anayasanın 153. maddesini gerekçe göstererek başvuruları geri çevirdiğini ifade etti.
Kurumun haklı başvuruları geri çevirmesi üzerine, hak sahipleri tarafından açılan davaları karara bağlayan mahkemeler, SGK ve hükümetin itirazına rağmen emeklileri haklı bulduğunu anlatan Ömer Sözüdoğru, açılan davalar üzerine AKP hükümetinin, kendini yasa çıkarmak zorunda hissettiğini ve Bakanlar Kurulu’nca hazırlanan bir kanun tasarısı TBMM’ye sevk edildiğini vurguladı. Emekliye ikramiye müjdesi diye sunulan Kanun tasarısına göre; 30 yıldan fazla hizmet süresi olup da fazla süreler için emekli ikramiyesi almamış olanlara alamadıkları ikramiyelerin verileceğini belirten Sözüdoğru, “Bunun için tasarının yasalaşması sonrasında 1 yıl içinde başvurmak yeterli olacak ve hesaplanacak ikramiyenin 7500 liraya kadar olan kısmı başvurudan itibaren 3 ay içinde, kalan kısmı ise faiziyle birlikte 2017 yılının aynı ayı içinde ödenecektir. Tasarıya göre; ikramiye farkı ödemeleri, emeklilerin görevden ayrıldıkları tarihteki katsayılar esas alınarak ödenecek” dedi.
Bu kanun düzenlemesinin kamuoyuna emekli memurlara ikramiye müjdesi olarak lanse edilse de, tasarının ayrıntılarının incelendiğinde, anayasal eşitlik ilkesi ile adalet ilkesinin göz ardı edildiği ve emekli memurlara haksızlık yapıldığının görüldüğünü ifade eden Sözüdoğru, “Devletin kendi alacağı olduğunda, ilk günden işlettiği yasal faiz uygulamasını, geriye dönük emekli ikramiyesi hesaplamasında göz ardı etmesi ve ödeme yapmaya başladığı günden itibaren faiz işletmesi, geçmişe dönük hak edişleri enflasyon karşısında yok edecektir. Örneğin 2000 yılında emekli olan bir memur o günkü katsayıya göre sadece 1000 TL alacakken bugünkü katsayısından hesaplama yapılsa bu miktar 10 Bin TL’nin üstüne çıkacaktır. Ortaya çıkan bu haksızlığın göz ardı edilmesine anlam vermek mümkün değildir. 13 yıllık AKP iktidarının bundan önceki uygulamalarında yaptığı gibi, yargı kararlarının arkasından dolanması ve uygulamaması olarak önümüze çıkmaktadır. İktidarın emeklilere ilişkin aldatmacası bununla da sınırlı değildir. Yıllardır alışık olduğumuz üzere, bir kez daha yandaş basında emeklilere promosyon müjdesi şeklinde haberler çıkmaya başladı. Önümüzde promosyon ödenmesine ilişkin düzenleme ve uygulamalar varken, böylesi bir pazarlığın yapılmış olmasını anlamak mümkün değildir. Daha önce defalarca söyledik, anlamayanlar anlasınlar diye bir kez daha söyleyelim, 2007 yılında yayınlanan 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesi neyi içeriyor ve bu genelgeyle kamu çalışanlarına hangi esaslar çerçevesinde, ne kaç lira promosyon ödeniyorsa emeklilere de aynı miktar da promosyon ödenmelidir. Gerisi laf güzaftır, emekliyi seçim malzemesi olarak görmek ve oyalamaktır” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim