1 Mayıs Bayramı’nın tüm dünya genelinde 1856 yılından beri kutlandığını ifade eden Sözüdoğru, Türkiye’de ise 1923’de kutlanmaya başlandığını söyledi. Sözüdoğru, 2008 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edildiğini, 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs gününün tatil olarak kabul edildiğini dile getirdi.
1 Mayıs Emek ve Demokrasi Bayramı’nın bazı çevrelerce yanılış anlaşıldığını kaydeden Sözüdoğru, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bu bayram emeği ile geçinen herkesin bayramıdır. İşçi, memur, emekli, esnaf, öğrenci, çiftçi gibi bütün halkın bayramıdır. Bu bayram dünyanın kutladığı bir bayramdır. Bu nedenle emekliler olarak, emekçilerin yanında yer aldık ve alanlara geldik. Hep birlikte meydanlarda haklarımızı, isteklerimizi bağırmaya sesimizi duyurmaya buraya geldik.
Milli gelirin %54'nü nüfusun %1'in elinde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu adaletli bir gelir dağılımı değildir.
1 Mayıs Bayramı’nda işsizliğe, yoksulluğa, baskıya ve savaşa karşı alanlardayız.
Birlik ve dayanışma için alanlardayız. Emeğimiz ve geleceğimiz için alanlardayız.
Sendikal haklarımızın önündeki engellerin kaldırılması için, sömürü düzenine dur demek için, özgür demokratik bir ülke olmasını söylemek için buradayız.
Adaletsizliğe, Hukuksuzluğa, baskılara, tutuklamalara, emperyalizme, kapitalizme, özelleştirmelere, taşeronlaşmaya, güvencesizliğe, zamlara, ırkçılığa, merhepçiliğe karşı olduğumuzu söylemek için alanlardayız.
Özgürlük, bağımsızlık, kardeşlik, insanca yaşamak ve Ortadoğu'da emperyalizmin işgaline son demek için meydanlardayız.
Soma, Ermenek, Zonguldak ve diğer maden ocaklarında katledilen işçilerimizi unutmamak için alanlarda birlikteyiz. Bu katliamları unutmayacağız. İşçilerimizi rahmetle anıyoruz.
Emekli arkadaş; Bu güne kadar seni hatırlamayanlara karşı diren, senin oyunu almak için her türlü yalanlar kullanacaklardır. Bu güne kadar seni aç bırakanlar seçimde seni hatırlamış ve sana yalanlar düzmektedirler. Emekliler toplu sözleşme masasında olmak istiyor. Kapalı kapılar ardında Toplu sözleşme masasında sizi satanlara ve milletvekili olmaya çalışanlara itibar etmeyiniz. Ayakkabı kutuları ikna odalarına sığmayacaktır. Emekliler olarak yaptırım gücümüz oylarımızdır. Seni refaha kavuşturacak olanların yanında ol.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim