Çamlıca Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi tarafından “Okulumun Güneşi ve Rüzgârı” adıyla hazırlanan proje sayesinde güneş ve rüzgâr enerji santraliyle elektrik üretimi yapılacak.
“Okulumun Güneşi ve Rüzgârı” Projesi, Çamlıca METEM Elektrik-Elektronik Bölümü tarafından tamamlandı.
Proje Koordinatörü Elektrik-Elektronik Bölümü Alan Şefi Serdar Şahin, söz konusu proje sayesinde üretilecek elektrik enerjisiyle Çamlıca METEM’in çevre aydınlatma elektrik ihtiyacı karşılanacağını belirtti.
Projenin Çorum’daki okullara da örnek olacağını söylen Serdar Şahin, “Kurduğumuz 1,5 kilovat gücündeki güneş ve rüzgâr enerji santraliyle Laçin’de örnek bir projeye imza attık. Artık okulumuzun çevre aydınlatma elektrik ihtiyacını tamamen bu tesisle karşılamayı plânlıyoruz.” dedi.
Şu anki elektrik fiyatlarıyla bir hesaplama yapıldığında tesisin 6 yıl gibi bir sürede kendini amorti edeceğini vurgulayan Proje Koordinatörü Şahin şu bilgileri verdi:
“Enerji panellerinin 30 yıl ömrü olduğunu düşündüğümüzde 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecek bir tesis kurmuş olduk. Böylece okulumuza girdi sağlamış olacağız. Bu projeden yola çıkarak, ilerisi için okulumuzun tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak daha büyük bir tesis kurmayı amaçlıyoruz. Tesiste 2 adet güneş paneli, panellerden üretilen doğru gerilimi alternatif gerilime çeviren 1 adet evirici bulunmaktadır. Güneş panellerinin 30 yıl ömrü olduğunu dikkate aldığımızda, 24 yıl boyunca bedava elektrik üretecektir. Proje kapsamında kurulumu yapılan güneşten ve rüzgârdan elektrik üreten bu tesis, kaynak temin edilebilmesi hâlinde okulumuzun tüm çevre aydınlatma enerji ihtiyacını karşılayacaktır. Geniş anlamda düşündüğümüz de ise bu tesisin tüm komşu illerdeki okullarda yaygınlaşması hâlinde, enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin bu bağımlılığını azaltabileceğimizi hedefliyoruz. Temiz enerji kaynağı olarak bilinen bu tür tesisler sayesinde doğaya karbondioksit salınımı da engellenmiş olacaktır.”
Editör: TE Bilisim