Uzak veya yakın görme sorunlarının çocuklardaki okul başarısını etkilediğini kaydeden Pehlivan, “Yeni öğretim yılı için hem ailelerin hem de çocukların hazırlıkları tamamlanmak üzere. Peki, bu hazırlık sırasında çocuğunuzun göz muayenesini yaptırdınız mı? Türkiye’de her üç çocuktan biri uzak veya yakını görmede problem yaşıyor. Çoğu kez de ilk göz sorunları, okul sıralarıyla tanıştığı dönemde ortaya çıkıyor. Bu durum çocukların ders başarısının düşmesine dahi sebep olabiliyor.

Aileler çocuklarının okul kıyafeti, defter, kalem gibi ihtiyaçlarını giderme telaşına düştü. Ancak okul öncesi yapılan hazırlıklara mutlaka göz kontrollerinin de eklenmesi gerekiyor” dedi.

Ailelerin bazen çocuklarının okuldaki başarı seviyelerinin düşük olmasının nedenini öğrenme yeteneklerinin düşük olmasına bağlayabileceğini ifade eden Pehlivan “Oysa sorun, bir göz rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir. İyi göremediği için derslerinden geri kalabilir. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, çocuk okulda tahtayı iyi göremiyor numaralar arasında fark varsa bu durum baş ve göz ağrısına neden olabiliyor. Bunun sonucunda da çocuğun derse olan ilgisi ve konsantrasyonu azalıyor” diye konuştu.

“16 YAŞINA KADAR DÜZENLİ KONTROL ŞART”

Optisyen Yasin Pehlivan, okul öncesi yapılacak basit bir göz muayenesi ile mevcut görme azlığı problemi ve tetikleyebileceği durumların erken tespit edilebileceğini söyledi. Pehlivan, “0-16 yaş grubundaki çocukların gözlerini korumak için; doğumdan hemen sonra, ilk bir yaş, iletişimin kurulabildiği ve görmenin alınabildiği 2-4 yaş içerisinde, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesi yapılması gereklidir” dedi.

“GÖZÜNÜN BOZUK OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?”

Pehlivan, çocukların gözlerindeki bozukluğun belirtilerini şöyle sıraladı:

“Göz kayması, gözde sulanma, gözleri sık sık ovalamak. Bir gözü kapayarak bakmak, gözlerini kısarak bakmak. Çok yakından okumak, okuduğu satırı atlamak.

Televizyonu yakından izlemek. Aktivitelerde düşük performans, baş ağrısı, dalgınlık.

Başı bir yana eğerek bakmak.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim