Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından toplam 34 milyon TL hibeli proje başvurusu çağrısı yaptığı ve Eylül ayı itibariyle başvuruları alınan “Turizm Altyapısının Geliştirilmesi”, “Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi” ile “Kırsal Kalkınma ve Tarımda Dönüşüm” mali destek programlarına ilişkin ilimizde 11 projeye destek kararı çıkmıştı.

OKA’nın 3 mali destek programı kapsamında ilimizde hibe desteği almaya hak kazanan projelerin protokolünün imzalanması amacıyla Valilik Toplantı Salonu’nda tören düzenlendi. Protokol imza töreninde Vali Mustafa Çiftçi, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın, ilçe kaymakamları ile birlikte hibe desteği almaya hak kazanan projelerin sahibi kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.

Vali Mustafa Çiftçi , tören önceki yaptığı konuşmada, OKA’nın Eylül ayında açıkladığı 3 mali destek programında hibe desteği almaya hak kazanan Çorum’daki 11 projenin Ekim ayında belirlendiğini hatırlattı. OKA’nın bu kapsamda toplam yatırım tutarı 9 milyon 332 bin 343 TL olan projelere 6 milyon 433 bin 500 lira hibe desteği sağlayacağını kaydeden Vali Mustafa Çiftçi, OKA'nın faaliyete başladığı 2009 yılından bu yana Çorum ve bölge illerinde yatırımların desteklediğini, bugüne kadar bir çok projeye destek sağlandığını ve 2019 yılı hibe çağrılarında ise bölgeye toplam 34 milyon lira civarında hibe desteği sağlandığını dile getirdi.

Vali Çiftçi, ayrıca yapılacak yatırımların Çorum ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, “Gerçekten çok güzel projeler geçti, seçme projeler destek almaya hak kazandı. Yönetim kurulumuza ve yöneticilere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

OKA olarak Çorum’dan 6 turizm, 3 kırsal kalkınma ve 2 mesleği eğitim projesini destekleyeceklerini dile getiren Genel Sekreter Mevlüt Özen ise hibe desteği almaya hak kazanan proje sahiplerini sözleşmeye uygun imalat yapma konusunda uyarılarda bulundu. OKA uzmanların denetleyeceği yatırım süreçlerinde sözleşmeye uygun olmayan imalatların hak edişlerinin ödenmeyeceğini anlatan Özen, “Biz devletimizin parasını harcıyoruz. Sizden sözleşmeye sadakat bekliyoruz. Sözleşmede değişiklik düşündüğünüzde bizimle mutlaka uzlaşmanız ve sözleşme değişikliği yapmanız gerekmektedir. Sözleşmenin orijinaline uymayan imalatlara hak edişleri ödenmeyecek. Allah kazancınıza bereket versin. Bugün sözleşme imzalanacak olan projelerle birlikte bölgeye bugüne kadar 54 milyonluk hibe sağlamış olduk. Bu hibeler sayesinde ise bölgedeki illerde 100 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Ayrıca bu projelerin koordinatörlerine 23 Aralık 2019 günü Çorum TSO’da OKA tarafından bir eğitim verilecek. Bu eğitimlere mutlaka katılmalısınız. Umarım yapılan yatırımlar bire bin katarak sizlere döner” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Çiftçi, OKA Genel Sekreteri Özen ve hibe desteği almaya hak kazanan kurum ve kuruluşların yöneticileri hibe desteği sözleşmelerini imzaladı. Törende ayrıca OKA Çorum Ofisi’nde görev yapan İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın ile ofis personeline projelere katkıları nedeniyle Vali Mustafa Çiftçi tarafından hazırlanan teşekkür belgeleri de tek tek verildi.

Buna göre ilimiz adına başvurusu yapılan 11 projeye OKA tarafından destek verilecek. Buna göre TURİZM ALTYAPISININ GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI kapsamında Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’na ait Kongre Turizmini Geliştirme ve Sanayi Sergi Salonu Projesi; Laçin Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne ait Yeşil Göl Projesi; Çorum İl Özel İdaresi’ne ait Elvançelebi’de İnanç Turizminin Geliştirilmesi Projesi; Çorum Belediyesi’ne ait Çoruminia Projesi; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğü’ne ait Çatak Tabiat Parkının Turizme Kazandırılması Projesi; Ortaköy Belediye Başkanlığı’na ait Bir Hitit Başkenti 'ŞAPİNUVA' Projesi’nin destekleneceği; MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI uyarınca TOBB OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait Uygulayarak CNC Öğreniyorum Projesi; Dodurga Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne ait Nitelikli Yetiştir, İstihdamı Geliştir Projesi; KIRSAL KALKINMA VE TARIMDA DÖNÜŞÜM MALİ DESTEK PROGRAMI uyarınca ise İskilip Ziraat Odası Başkanlığı’na ait Tohumluk Buğday, Arpa ve Nohut Eleme, ilaçlama ve Paketleme Tesisi Kurulması Projesi; Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne ait Mobil Süt Toplama Ve Depolama Ünitesi Projesi ve Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği’ne ait Kalkınmanın anahtarı olan Cevizin Yaygınlaştırma Projesi yaklaşık 6.5 milyon TL hibe desteği alacak.

Öte yandan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin Ocak ayından itibaren OKA Dönem Başkanı olacağı da öğrenildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim