Ülkede hızlı bir şekilde tek adam, tek parti liderliğinde faşizmin inşa edildiğini kaydeden Gürkan, “Şu anda faşizme dayanan bir siyasal rejime doğru gidiyoruz. Çıkarılan OHAL ve KHK’ların gerekçeleri de budur. İstiyorlar ki, hiçbir güç, hiçbir toplumsal muhalefet sesini çıkarmasın. İşte bu nedenle baskı rejimi inşa ediliyor. Bu nedenle basının sesi kısılıyor ve Ahmet Şık bu nedenle cezaevinde. Kim sesini çıkarırsa çıkarsın baskı ve tehditle karşılaşıyor” dedi.

“OHAL NEDENİYLE GREVLER YASAKLANIYOR”

AKP ve MHP’nin sadece seçimde değil, aynı zamanda siyasal gericilikte de birleştiğini söyleyen Gürkan, “Burada sadece solculara, sosyalistlere yönelik değil, bütün toplumsal kesimlere yönelik bir baskı söz konusu. İşçiler OHAL nedeniyle grev yapamaz hale geldi. Kadınlar eşit hakları için sokağa çıkamaz hale geldi. Gençler, suskun, silik, itaat eden bir topluluk haline getirilmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

“12 EYLÜL’ÜN YARIM BIRAKTIĞINI TAMAMLAMAYA ÇALIŞIYORLAR”

İnsanlık tarihinin İtalya ve Almanya’da faşist rejimlerin nasıl inşa edildiğine şahit olduğunu belirten Gürkan, “Bizler de biliyoruz. Şu anki rejim,12 Eylül rejiminden farksız değil. Erdoğan, 12 Eylül rejiminin yarıda bıraktıklarını tamamlamaya çalışıyor.

Yerli ve milli koalisyondan söz edilse de, sözde emperyalizme karşıymış gibi görünse de bu ittifak tamamen emperyalizmin Türkiye’deki en temel koalisyonudur. Bu ülke, 1. MC, 2. MC dönemlerini yaşadı. Ancak o dönemleri bizler iyi bir şekilde değil, tam tersi katliamlarla hatırlıyoruz” dedi.

“BASKIYA BOYUN EĞMEYEN BÜYÜK BİR KESİM VAR”

Tüm bu kötü tabloya karşın, işçilerin, emekçilerin, demokrasi ve barış güçlerinin bu gidişata karşı söyleyecek sözlerinin olduğunu dile getiren Gürkan, “Türkiye’de baskıya karşı mücadele eden önemli bir güç var. Bu kadar yoğun baskıya rağmen halkın yüzde 50’si “hayır” dedi. Tüm bunlara rağmen sokağa çıkma iradesi gösteriliyor. Sermayenin en gerici koalisyonunun ittifakına karşı AKP’nin politikalarından zarar gören en geniş halk topluluğunun emek, barış ve demokrasi güçleri etrafında birleşerek mücadele etmesinin büyük olanakları var” şeklinde konuştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim