Bunların yanında, genel prensip olarak, teknik hata ve bazı zorunluluklar dışında "emsal artışları" ve "ağaçlandırma sahası” olarak işaretlenmiş yerlerin yapılaşmaya açılması konularında daha titiz ve araştırmacı olduklarını ve gerektiğinde de hukuk yoluna başvurduklarını belirten Meroğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Son dönemde, imar komisyonumuz ve sonrasında meclis gündemimize iki adet öğrenci yurdu konusunda "emsal artışı" kapsamında talep geldi. Emsal artışı demek o parsele yapılabilecek binanın büyüklüğünü artırmak demektir.

Biz bunu araştırdık. Üniversitemiz Rektörü ile görüştüm. Hitit Üniversitesi’nde yaklaşık 20.000 öğrenci var. Bunların 1/3 ü Çorumlu. Yani 13.000 öğrenci dışardan geliyor ve kalacak yere de ihtiyaçları var. Tabi hepsi yurtta kalmıyor.

Çorum’un mevcut yurt kapasitesi 5000 öğrenci civarında ve kapasite doluya yakın. Yani Çorum’a hem kapasite hem de kalite anlamında yurt yapılmalı bu bir gerçektir.

Biz benzer konuda daha önce gelen bir öğrenci yurdu için oy birliği ile imar değişikliği, emsal artışı yaptık. Emsal 1.5 ve taban alanı =0.40 yapıldı.

Ancak, bu defa emsal artışı çevresinin 4 katına çıkartılmak isteniyor. Hatta bir tanesinde yolun karşısının 8 katı. Biz bu büyüklükte bir artışı o parsele özel yapılmasını, etrafındaki mevcut yapılaşmaya ve çevreye etkileri, yapılaşma olmayan çevre parsellerden gelecek muhtemel eşitlik talepleri, yapılmak istenen binanın daha büyük başka parsellere de yapılabilmesinin mümkün olması, gerekirse çevre parsellerle birleşilerek hatta yollar bile katılarak yapılmak istenen binanın uygun emsal ve parsel büyüklüğünde aynı yere yapılması mümkün olması

sebepleriyle CHP grubu olarak uygun bulmuyoruz.

Çorum’a yapılan yatırımdır adı altında bu tür manevi baskılara da anlam veremiyoruz.”

“KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME YAPMIYORUZ”

Meroğlu’na yanıt veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise asla kişiye özel bir düzenleme yapmadıklarını söyledi. Kamuya yararı olduğu müddetçe turizm belgeli otellere, hastanelere, öğrenci yurtlarına ve eğitim kurumlarına olumlu yanıt verdiklerini kaydeden Külcü, “Daha önce de söylediğim gibi kamu yararına olan hangi yatırım olursa olsun yardımcı olacağız” dedi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim