Öğretmene verilen değerin, ülkenin geleceğine yapılacak olan en önemli yatırımların başında geldiğini kaydeden Nihat Örs, öğretmenlerin kendilerinden beklenen adanmışlık duygusu ile mesleklerini en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını, aydınlık bir geleceğin inşa edilmesi, özgür düşünen, kendi değerlerini özümsemiş bireylerin yetişmesi için gayret gösterdiğini ifade kaydetti. Her gelen uygulama ile öğretmenlerin şevkinin düşürüldüğünü söyleyen Örs, eğitimde öğretmeni merkeze almadan yapılacak değişikliklerin fayda getirmeyeceğini vurguladı.

Örs, öğretmenlerin çözüm bekleyen sorunlarını ise şöyle sıraladı:

“Öğretmene performans uygulaması gündemden kaldırılmalıdır. Öğretmenlerin sık sık değişen eğitim politikalarının hedefi haline gelmekten kurtarılmalıdır. Öğretmenlerin kariyer basamakları sınavının bir kez yapılıp 10 yılı aşkın bir süredir yapılmamasından kaynaklanan kayıpları karşılanmalıdır. Öğretmenlerin meslek itibarlarını koruyucu tedbirler alınmalıdır. Öğretmenlere de yıpranma payı ve hizmet güçlüğü tazminatı verilmelidir. Eşlerinden ve çocuklarından ayrı öğretmenlerin birleşmesi için çalışma başlatılmalıdır. Sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalıdır. Öğretmenlerin emekli olduklarındaki büyük maaş düşüşü engellenmeli böylece emekliliğe teşvik edilmelidir. Öğretmen atamalarında mülakatta siyasetin gölgesi olmasına müsaade edilmemelidir. Atama bekleyen öğretmenler için kadro tahsisi yapılmalı, öğretmen yetiştiren kurumlarda ihtiyaca göre öğrenci alımı gerçekleşmelidir.

Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar yaratılmalıdır. Öğretmen maaşları aldıkları sorumlulukla eşdeğer olmalı, emekliliğe esas 3600 ek gösterge verilmeli, en düşük memur maaşı alan konumundan bir an önce kurtarılmalı ve ek ders ücretleri, çocuk ve kira yardımı arttırılmalıdır. Norm kadro mağduriyetlerinin giderilmesi için norm kadro yönetmeliği değişen şartlara uygun hale getirilmelidir. Maaş zamlarının vergi dilimi karşısında erimemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Alo 147 hattı ile asılsız ihbarlarla öğretmeni hedef haline getirilmesine son verilmelidir.

Okul idaresinde demokratik bir ortam olmalı ve öğretmenler okul idarelerinin keyfi uygulamalarından kurtarılmalı, yönetici atamalarında liyakat öne çıkmalıdır. Okul nöbetleri isteğe bağlı olmalı, nöbet ücretleri arttırılmalıdır. Okul öncesi öğretmenlerin çalışma şartları iyileştirilmeli, bakıcı konumundan kurtarılmalıdır. Okul laboratuvarları güncel teknoloji ile desteklenmelidir. Ücra köşelerde görev yapan öğretmenlere tazminat verilmelidir. Kıyafet serbestisi güvence altına alınmalıdır. Eğitimi ilgilendiren konularda öğretmenin söz hakkının olduğu tekliflerinin dikkate alındığı bir yönetim anlayışı yerleştirilmelidir. Ders kitapları öğretmenlerden gelen şikâyetler dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

Okullarda sanat ve spor faaliyetleri desteklenmeli, okulların günlük ders saati yeniden gözden geçirilmelidir.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim