2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Türk Eğitim-Sen’in en büyük eleştirisinin Öğretmen Değerlendirme Performans Sistemi’ne yönelik olduğunu belirterek, “Öğretmeni not veren konumdan not verilen konuma sürükleyen Bakanlık, bu sistemle öğretmene yönelik güvenin sarsılmasına, öğretmenlerin itibarının daha da azaltılmasına, hatta öğretmenin hor görülmesine yol açacaktır.” dedi.

2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı’nın sona ermesi nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçtiğimiz Ekim ayında 12 ilde pilot olarak başlatılan uygulamada öğrencilerin hakaret, tehdit, şiddet içerikli mesajlarını unutmak mümkün değildir. Zaten bu paylaşımların ardından sistem iki gün içinde kapatılmıştı. Peki ne oldu da aylar sonra bu konu yeniden gündeme getirildi? Öte yandan veli değerlendirmeleri ne ölçüde sağlıklı olabilir? Öğretmeni derste gözlemleme imkânı bulunmayan veli, öğretmeni nasıl değerlendirebilir? Ya kaç tane veli öğretmenin adını biliyor, yılda kaç kere okula uğruyor?

Okul müdürlerinin öğretmenleri değerlendirmesi ise başlı başına felakettir. Okulların büyük çoğunluğunun torpilli, ehil olmayan, biat kültürüyle yoğrulmuş insanlar tarafından yönetildiği düşünüldüğünde; bu okul yöneticilerinin hakkaniyetli, adaletli, liyakate göre puanlar vereceğini iddia etmek mümkün olamayacaktır. Bu sistemde öğretmenlerin meslektaşlarını değerlendirmesi de öngörülmektedir. Bu durum, öğretmen odasında huzursuzluk yaratacak, iş barışını bozacak, ‘Benim arkadaşım, benim sendikalım’ ayrımına yol açacaktır. Sendikamız, öğretmenlerin tecrübelerini yok sayan mesleki yeterlilik sınavına da karşıdır.

Performans notlarının öğretmenlerin siciline işleyeceği düşünüldüğünde, bu sistem ileriki dönemde öğretmenlerin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına kadar gidecek bir sürecin önünü de açacaktır. Ayrıca bu sistemle öğretmenler; veli, öğrenci ve okul müdürleri tarafından sistematik olarak psikolojik şiddete maruz kalacaktır. Türk Eğitim-Sen bu ucube sistem hayata geçerse, konuyu yargıya taşıyacak, ‘Meslektaşıma puan vermiyorum’ eylem kararını devam ettirecek ve demokratik haklarını kullanacaktır. 24 Haziran genel seçimlerine kısa bir süre kala, Bakanlık strateji gereği bu konuyu şimdilik gündeme getirmemektedir. Türk Eğitim-Sen’in talebi; MEB’in seçimler öncesinde performans uygulamasından tamamen vazgeçtiğini açıklamasıdır. Unutulmasın ki; öğretmeni yok sayanlar, sandıkta yok sayılacaktır.”

Selim Aydın, seçim öncesinde tüm sözleşmelilerin kadroya alınması ve öğretmen alımlarında mülakatın kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim