Güvenilir gıdanın önemine vurgu yapan Bahçeci, toplumun geleceğini şekillendirecek bireyler olan çocuklarda konu ile ilgili bilinç oluşturmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla böyle bir proje gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Yaklaşık 3 ay boyunca yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve temel olarak güvenilir gıda, gıda kaynaklı hastalıklar, bu hastalıkların önlenmesi amacıyla alınabilecek tedbirler, alo 174 gıda hattı, evde ve alışverişte gıda güvenliği bilinci ile hareket edilmesi gibi konuları ele aldıklarını belirten Bahçeci, proje kapsamında öğrenciler için çeşitli etkinlikler içeren kitapçıklar hazırlandığını, çalışmaların deney, oyun ve bilgilendirme afişleri ile desteklendiğini sözlerine ekledi.

Proje kapsamında seminer veren Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Bahçeci de Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 10 kişiden birinin gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığını ve yine her yıl ortalama 420 bin kişinin bu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.

Ölenlerin üçte birinin küçük yaştaki ve özellikle 5 yaş altındaki çocuklar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bahçeci, çocuklar dışında yaşlılar ve hamile bayanlar ile çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerin de gıda kaynaklı hastalıklar açısından en büyük risk grubunu oluşturduğunu söyledi.

Doç. Dr. Savaş Bahçeci ayrıca, gıdaların üretimden tüketime kadar geçen tüm süreç boyunca başta mikrobiyolojik olmak üzere, olası fiziksel ve kimyasal zararlardan arındırılarak güvenilir bir biçimde tüketilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizerek, “Gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi amacıyla alınan tedbirler bütününü ifade eden gıda güvenliğinin sağlanmasında hepimizin sorumluluğu var” dedi.

Güvenilir gıda için yapılması gerekenler noktasında öğrencilere pratik bilgiler veren Doç. Dr. Bahçeci, daha sonra onların konu ile ilgili sorularını da cevaplandırdı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim