Birçok üniversitenin 2014­2015 öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya soktuğu yeni harç sisteminin geleceğimizi emanet ettiğimiz öğrencilere ve ailelerine büyük şok etkisi oluşturduğunu savunan Özcan, “Zaten zorluklarla okuyan yüz binlerce öğrenci şimdi katlamalı harç sisteminin önlerine çıkaracağı binlerce liralık faturalarla nasıl baş edeceğini düşünmeye başlamıştır” ifadesini kullandı.
Sinan Özcan açıklamasında şöyle dedi: ”Ücretsiz eğitim parolası ile yola çıkan İktidar tarafından büyük bir propaganda ile kaldırılan öğrenci harçları, sessiz sedasız üniversitelere yeniden sokulmuş, üniversite öğrencilerinden katkı payı adı altında adeta haraç toplamaya başlanmıştır. Artık; geleceğimiz üniversite öğrencileri, Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yeni yasaya göre, öğrenciler okulun uzaması durumunda veya alttan aldıkları dersler olması halinde, yüzde 400’lere varan zamlarla harç ödeyeceklerdir.
Birçok üniversitenin 2014-2015 öğretim yılının ikinci döneminden itibaren uygulamaya soktuğu yeni harç sistemi, geleceğimizi emanet ettiğimiz öğrencilere ve ailelerine büyük şok etkisi oluşturmuştur. Zaten zorluklarla okuyan yüz binlerce öğrenci şimdi katlamalı harç sisteminin önlerine çıkaracağı binlerce liralık faturalarla nasıl baş edeceğini düşünmeye başlamıştır.
Katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemeyenler hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan hükme göre, tabiri caizse “Türkiye’de paran yoksa okuma hakkın da yok” denilmiştir. Söz konusu hükümde şu ibareler yer alıyor: “Öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretleri, ilgili dönem başlarında kayıt olma veya kayıt yenileme sırasında ödenir. Süresi içerisinde katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyenler ile mazeretleri ilgili yüksek öğretim kurumunun yönetim kurulunca kabul edilmeyenler, o dönem için kayıt yaptıramaz ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.” Hükmü yer almıştır.
Resmi Gazete’de 2014-2015 yılından itibaren uygulanacağı söylenen katlamalı harç sistemini birçok üniversite de uygulamaya şimdiden sokulmuştur. İstanbul Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi bu üniversitelerden sadece birkaçı.
Ayakkabı kutularında para saklamanın, evlerde bulunan “üç beş lira denilen kasalardaki 1 trilyon paranın, 700 bin liralık saatlerin, çikolata kutularındaki rüşvetlerin” caiz olduğu” İslami usullere göre işlem yapan Bank Asya gibi, hukuka aykırı bir şey yapmamış olmasına rağmen kurban edildiği bir ülkede AKP hükümetinin geleceğimiz üniversite öğrencilerimize yaptıklarını yadırgamamak gerekir.
AKP’nin 12 yılı aşkın iktidarında hayli mesafe alıp topraklarımızda ayrı devlet kurma rüyaları görenler, bunun geçici olduğunu bilmelidirler. Millet bu iktidarı geldiği yere gönderecektir.”
(ÇORUM HABER)
Editör: TE Bilisim