Bayraktar, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak ayındaki yağışların genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından fazla olduğunu belirtti.

Ekim ayı ile başlayan 2017-2018 yılı tarımsal üretim ve pazarlama döneminin Kasım, Aralık aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle Ekim-Ocak dönemini kapsayan 4 aylık süredeki birikimli yağışların geçen yılın yüzde 15 üzerinde gerçekleşse de normale göre yüzde 6,4 azaldığına dikkati çeken Bayraktar, ülke geneli itibarıyla düşünüldüğünde 4 aylık dönemde, Ocak ayı yağışlarındaki artışa rağmen birikimli olarak bakıldığında normallerin yakalanamadığını ifade etti.

Ekim-Ocak döneminde birikimli yağışlar 244,6 mm olarak gerçekleşmiştir. Bu dönem için normal yağış 261,4 mm, geçen yıl yağışları ise 212,7 mm’dir. 4 aylık birikimli yağışlar Marmara ve Akdeniz Bölgesinde normalleri civarında iken diğer bölgelerde normalin altında kaldı. Normale göre en fazla yağış azalması yüzde 26 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülürken, bu bölgeyi yüzde 15 ile Ege Bölgesi, yüzde 9 ile Doğu Anadolu Bölgesi, yüzde 6 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 4 ile Karadeniz Bölgesi izlemektedir.”

“Ocak ayı yağışları tarımsal kuraklık riskini azalttı”

Ülke genelinde birinci ürün kışlık hububat ekiminin Kasım ayı itibariyle tamamlandığını, erken ekim yapılan alanlarda çıkışların gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Aralık ayında bitkinin ihtiyacı olan yağmurun ve özellikle kar yağışlarının olmaması nedeniyle ekili alanlarda stres yaşanmakla birlikte Ocak ayı yağışları tarımsal kuraklık riskini azaltmıştır. Beklenen yağışların olması ve hububatta verimi etkileyen bahar yağışlarının da normalleri civarında gerçekleşmesi durumunda bu yıl ülke genelini etkileyecek kuraklık beklenmemektedir.

Bilindiği üzere özellikle hububat verimi için bahar yağışları oldukça önemlidir. Önümüzdeki aylarda beklenen yağışların olması ve sıcaklıkların normalleri düzeyinde gerçekleşmesi durumunda verim ve kalitede olumsuzluklar yaşanmaz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim