Hayati Çam konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Ocak ayı tüketici enflasyon oranı (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,46 artmıştır. Ocak ayında gıda maddelerindeki artış yüzde 6,37, sağlık harcamalarında yüzde 4,66 olarak açıklanmıştır.

Ortalama memur aylıklarının yaklaşık yarısı, ortalama emekli aylıklarının ise yaklaşık üçte ikisinin zorunlu mutfak giderlerine harcandığı dikkate alınırsa, memur ve emeklinin Ocak ayı mutfak enflasyonunun açıklanan oranın çok üzerinde olduğu açıktır.

Hükümet ile yetkili sendikalar arasında imzalanan toplu sözleşme gereği, memur ve emeklilerin aylıklarına yılın ilk altı ayında geçerli olmak üzere Ocak ayında yüzde 3 artış yapılmıştı. Ocak ayı enflasyonu memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılan 6 aylık artışın yüzde 78’ini bir ayda ve bir kalemde silip götürmüştür.

Memur ve emeklilerini zora sokan ve geçim derdini kangrenleştiren artışlar enflasyonla sınırlı değildir. Aynı ayda artışlar dolarda yüzde 6,8, avroda yüzde 9,8 ve altında yüzde 10’dur. Akaryakıt türlerindeki artışlar ise benzinde yüzde 4, LPG’de yüzde 7, motorinde yüzde 1,52 olmuştur.

BASK olarak, genel tüketim kalıplarına göre değil, başta memurlar ve emekliler olmak üzere aylığından başka geliri olmayanlar için ayrı bir TÜFE hesaplaması gerektiğini defalarca ifade ettik. TÜİK enflasyon verilerindeki harcama grup ağırlıkları ücretli kesime uymamaktadır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim