Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Prof. Dr. Mustafa Bıyık’ın yanı sıra İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından etkinliğin açış konuşmasını yapan Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selen Özakar Akça, 3 Aralık tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından beri Dünya Engelliler Günü olarak kabul edildiğini anımsattı.

Birçok engel türünün önlenebilir ve korunabilir sorunlara bağlı olduğunu belirten Selen Özakar Akça, “Üniversitemizin vizyonu doğrultusunda Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğü olarak engelli öğrencilerimize destek ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca engelli hakları ile ilgili farkındalık yaratılması, engellilerimizle ilgili aksayan yönlere ilişkin çözümler üretilmesini de sağlamaktayız. Bu noktada Dünya Engelli Farkındalık Günü’nü ‘Engelleri Kaldıralım’ sloganıyla karşılıyoruz.” diye konuştu.

“EN ÇOK ENGELLİ, MARMARA BÖLGESİ’NDE”

Ardından kürsüye gelen Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sumru Özel, Engelliler İdaresi Başkanlığı'nca yapılan araştırmaya göre, Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unu engelli bireylerin oluşturduğunu belirterek, bu oranın yüzde 9.70'ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58'ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oluşturduğunu söyledi.

En fazla engelli nüfusun Marmara Bölgesi’nde bulunduğunu ortaya koyan araştırmaya göre çocuklukta ve gençlikte engelliliğe daha az rastlandığını aktaran Prof. Dr. Özel, “Doğumla birlikte gelen engellilik daha azken, yaşlılıkta engellilik artıyor. Türkiye Özürlüler Araştırması’nın 2002 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 1 milyon 160 bin engelli çocuk bulunuyor.” dedi.

Hukukî bağlayıcılığı olan “Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi”nin 2008 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Prof. Özel, “Engelli bireylerin topluma tam ve etkin katılımını insanlık hakkı olarak gören bu sözleşme 2009 yılında ülkemiz tarafından da imzalanmıştır. Sözleşmeyi onaylayan ülkeler, engelli bireylerin diğer bireylerle eşit şartlarda fiziksel çevre ve bilgi, iletişim ve teknoloji erişimini sağlamakla yükümlüdürler.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim