İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Alagöz, son birkaç yıldır yağışların beklenenin altında seyrettiğini bu durumun ileride sıkıntılar yaratabileceğini belirterek bu konuda incelemeler yapılmasını istedi.
Ülkeler arasındaki savaşların nedenlerinin başında yeraltı zenginliklerinin yer aldığını belirten Alagöz, enerji kaynakları için savaşan, işgallere girişen ülkelerin yaşamsal önemi bulunan su için daha büyük girişimlerde bulunabileceğini anlattı. Yeryüzündeki suyun %97’sinin tuşlu ve sadece %2.5’lik kısmının kullanılabilir durumda olduğunu belirten Alagöz, hızlı nüfus artıyı ve iklim değişiklikleri ile su ihtiyacının her geçen gün arttığını ve bu ihtiyacın ileriki yıllarda krize dönüşebileceğini hatta savaşa neden olabileceğini kaydetti.
Su kullanımı bakımından dünya ortalamasının 150 litreyken ülkemizde bunun 11 litre olduğuna dikkat çeken Mustafa Alagöz, su fakiri durumda olan Türkiye’nin artan nüfusunun da hesaba katıldığında 2030 yılında durumunun daha vahim olacağının açık olduğunu söyledi.
Herkesin tasarruftan bahsettiğini ama sadece su sorununun değil, doğal kaynakların sorununun altında yatan kaynağın da hızlı nüfus artışı olduğunu belirten Alagöz, bu artışın mutlak suretle kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Alaca İl Genel Meclisi Üyesi Ali Sami Odabaş da konuşmasında Alaca, Boğazkale ve Ortaköy’de kuraklığın daha fazla görüldüğünü, Alaca’da 12 kadar gölet bulunduğunu ancak bunların doluluk oranının %50’nin altına indiğini dile getirdi.
2015 yılı bütçesinden Alaca’ya içme suyu yatırımı için ödenek ayrıldığını anlatan Odabaş, halkın su tasarrufu bakımından teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim