Söz konusu bu sınavın sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacağını ve tek oturumda yapılacağını belirten Ayhan, 90 dakika sürecek merkezi sınavda 6,7 ve 8. sınıf müfredatından 60 soru yer alacağını, 8. Sınıfta öğrenim gören 1 milyon 200 bin öğrencinin yüzde doksanının yani 1 milyon 100 bin civarında öğrencinin sınavsız okullara yerleştirileceğini vurguladı.

Kalan 120 bin civarında öğrencinin ise Fen Liseleri, Proje Okulları vb. türdeki liselere yerleştirileceğini belirten Oğuz Ayan, yeni sistemde Yabancı Eğitim Kurumları ve Özel Okullar ise isterlerse kendi sınavlarını yapabilecekler, isterlerse MEB'in yaptığı merkezi sınavla öğrenci alabilecekler.

Okullarımızın çoğunlukla nitelikli olduğunu söylemek de mümkün değildir. Fen Liseleri gibi bazı okulların akademik başarısının diğerlerinden üstün olmasının nedeni bu okulların diğer okullardan kaliteli olması değil, bu okullarda okuyan öğrenci profilinin, akademik performansları yüksek öğrencilerden oluşmasıdır. Bu okullara seçilen öğrenciler eğitimdeki tüm olumsuzluklara rağmen kişisel gayretleriyle belli bir başarıyı yakalayabilmekte ve bu okulların cazibesini artırmaktadırlar. Bu okullarda çalışan öğretmenler ve idareciler de hiç kuşkusuz ki olağanüstü bir gayret ve özveri ile çalışmaktadırlar ancak öğretmene kaliteli hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim ve mesleki özerklik sağlanmadığı sürece öğretmenin öğrencilere katkısı sınırlı olacaktır” dedi.

Kaliteli okulun ancak bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemi ile mümkün olabileceğini anlatan Oğuz Ayan, bunun yolunun da iki, üç yılda bir sınav sistemini değiştirmekten değil, köklü bir zihniyet değişiminden geçtiğini ifade etti.

Ayan, “Şayet okul adı verilen binanın içerisinde, nitelikli bir eğitim öğretim hizmeti verilemiyorsa, o binaya okul denmez, diploma veren bina denir.

Her çocuk aynı derecede kıymetlidir. Öyleyse her okul nitelikli olmalı, kaliteli eğitim öğretim hizmeti vermelidir. Sınavlardan çok sürece odaklanmamız şart. Biz buna varız, elimizden gelen katkıyı da sunacağız” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim