Necip Fazıl Kısakürek’in doğumunun 111’inci yıldönümü nedeniyle Çorum Belediyesi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte organize ettiği “5 eser 5 yazar” programının açılış toplantısı dün gerçekleştirildi.
Buharaevler Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına Vali Ahmet Kara, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Çorum Milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Tarım eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ve çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük bir açılış konuşması yaptı. Programı düzenlemekteki amaçlarının Necip Fazıl ile ilgili bilgileri tazelemek olduğunu belirten Büyük, ünlü şairin 1 hafta boyunca en güzel şekilde anlatılacağını söyledi.

“NECİP FAZIL BİR DAVA ADAMIYDI”
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise Necip Fazıl’ın her yönüyle ele alındığı programın Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlendiğini kaydederek, gençlerden Necip Fazıl’ın eserlerini özümseyerek okumasını istedi. Külcü, “Bu ülkede yaşayan herkes, onu sevsin veya sevmesin muarızları da dahil olmak üzere ne kadar büyük bir şair olduğunu ifade etmektedirler. Necip Fazıl’ın en önemli özelliği bir dava adamı olmasıdır. Defalarca cezaevine girmiş olmasına rağmen davasından asla ödün vermemiştir” dedi.

“NECİP FAZIL’IN GENÇLER TARAFINDAN İYİ ANLAŞILMASI GEREKİYOR”
Tarım eski Bakanı Sami Güçlü de programda bir konuşma yaptı. Necip Fazıl’ın dava adamı olarak mücadeleye 1939’da başladığını, Büyük Doğu isimli mecmuayı ise 1943 yılında çıkardığını söyleyen Güçlü, “Bu ülkede düşünen insanlar üzerinde büyük emekleri olmuş bir şahsın genç nesil tarafından anlaşılması büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

“MİLLİ DEĞERLERE VE İNANÇLARA SAHİP NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ”
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise Necip Fazıl’la ilgili önemi bir görev üstlenildiğini belirterek, “Derdimiz bir meşale olan Necip Fazıl Kısakürek’in etrafını daha fazla aydınlatmasıdır” dedi.
Ünlü şairin doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında milli değerlere ve inançlara sahip nesiller yetiştirmeyi arzuladıklarını ifade eden Erdem, bu kapsamda Necip Fazıl’ın gençler tarafından okunmasını ve özümsenmesini önemsediklerini dile getirdi.

“KILAVUZUMUZ BÜYÜK DOĞU HAREKETİYDİ”
TBMM İdare Amiri ve Ak Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, “Necip Fazıl Kısakürek bizim gençliğimizin bir idolü olmuştu” diyerek, Büyük Doğu hareketinin kendilerine önemli bir kılavuz olduğunu söyledi. Uslu “Necip Fazıl adeta göle maya çalarcasına o iradeyle yürüyerek davasında ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir. Ağır bedeller ödeyerek düşünce hayatının yol göstericisi bir kutup yıldızı olmuştur. Necip Fazıl inanmış bir insan olarak suya basıp yürümesi nedeniyle zaman zaman zorluklarla karşılaşmıştır. Üstat her zaman ağır bedeller pahasına fikir ve aksiyon adamı olarak mücadelesine devam etmiştir” ifadelerini kullandı.

“GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİ NECİP FAZIL’DAN YETERİNCE ETKİLENMİYOR”
Çorum Milletvekili Cahit Bağcı da yaptığı konuşmada günümüz gençliğinin Necip Fazıl’dan yeterince etkilenmediğini söyledi. 1984 yılında Ankara’dan iki otobüs öğrenci ile birlikte ünlü şairin birinci ölüm yıldönümünde mezarı başında düzenlenen anma törenine katıldıklarını anımsatan Bağcı, “Eserlerini okuduğumuzda haftalarca onun etkisinden kurtulamazdık. Şimdiki gençlerde bu etkinin oluşmadığını görüyorum” dedi.

“NECİP FAZIL’IN ŞİİRLERİNİ EN İYİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN OKUYOR”
Vali Ahmet Kara ise konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan övgü dolu sözlerle bahsederek, “Üstat bize umutlarımızı kaybetmemeyi öğretmiştir. Hapiste olduğu yıllarda bile bu umudunu yitirmemiştir. Onun şiirlerini en iyi okuyan şuan ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Üstadın konferansından önce veya sonrasında şiirlerinin bir kısmını Cumhurbaşkanımız okurdu” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 1.5 saat süren açılış konuşmalarının ardından araştırmacı-yazar Mehmet Çetin, ünlü şairin “Bab’ı Ali” isimli kitabı hakkında bir sunum yaptı.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim