Ziraat mühendislerinin söz ve icraat sahibi erkten tez elden çözüm beklediğini belirten Necati Gül, bu durumu kamuoyuna açıklamanın Ziraat Mühendisleri temsilcisinin boynunun borcu olduğunu söyledi.
Gül, ziraat mühendislerinin yoksullaştığına yönelik iddiasını şu şekilde dile getirdi: “Hürriyet Gazetesi başta olmak üzere bir çok ulusal gazetede yer alan habere göre Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, 20/09/2015 tarihinde yaptığı açıklamada; ‘Bir araştırmaya göre tarımsal desteklerdeki artış, dövizdeki yükselişe yetişemiyor.
Tarım nüfusu ne yazık ki ülke ortalamasının üçte birinden daha az milli gelire sahiptir. Bu nedenle; çiftçi giderek yoksullaşıyor. Tarım işletmelerinin yüzde 90’ının küçük işletme olduğu dikkate alınırsa tarım ile uğraşan nüfusun üçte ikisinden fazlasının yıllık milli geliri 2 bin doları bile bulmamaktadır.’ demiştir. Sayın Bülent Gülçubuk’un yaptığı araştırma bize kırsaldaki nüfusun, asgari ücrete neden şehirlerin varoşlara göç etmek zorunda kaldığını ortaya koymaktadır.
Tarımdaki durum böyle iken 1980 yılında 5 olan Ziraat fakültesi sayısı, son yıllarda plânsız ve hesapsız bir şekilde açılan fakültelerle 37’ye yükselmiştir. Bu 37 fakülteden her yıl yaklaşık 3500 mezun verilmektedir. Mezun olanların ise 5 yıl içinde sabit bir şekilde iş bulanların oranı ne yazık ki yüzde 30-35 civarındadır. İş bulanların bir bölümü de mesleğinin dışında çalışmaktadır. Bir zamanlar toplumun üst gelir meslek grubunda yer alan ziraat mühendisleri artık işsizler ordusuna katılmış durumdadır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim