Gül, “Her şeyde olduğu gibi toprağı da hoyratça israf etmekten çekinmeyen bir toplum olmaktan kurtulup toprağı saksıda görmemek için sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz” ifadesini kullandı.
Ziraat Mühendisleri Odası Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, açıklamasında şöyle dedi:
“Toprak ki, anadır, doğumdur, tohumdur, bereket, bolluk, esirgeyen ve koruyandır.
Toprak ki; yaşamdır, candır. Mal bilip alıp-sattığımız, fethedip mülk edindiğimiz, devredip kiraladığımız, hakkına, bedenine, ruhuna tecavüz ettiğimiz, kazmayla karnını yarıp tekmeyle dövdüğümüz, betonla boğup taşla başını ezdiğimizdir.
Toprak ki; buğdaydır, ekmektir, nimet ile şükrandır. Yani gelecek ve umuttur.
O toprak ki her geçen gün elimizin altından kayıp gitmektedir. Bu kaybı da yasal olarak yapan başka ülke var mıdır, bilmiyorum. Çorum ilimizde amaç dışı kullanım için terk edilen toprak son on yılda yaklaşık 50 bin hektardır. Sadece bu son on yılda 5403 sayılı yasa çerçevesinde amaç dışı kullanıma izin verilen toprak 2 bin ha üzerindedir. 603 bin ha olan tarım arazisi bugün ne yazıktır ki 548 bin ha. kadar düşmüştür. Bu durum ülke genelinde de farklı değildir. Sayın Bakan Faruk Çelik bu durumu fark etmiş, çeşitli ortamda serzenişte bulunmaktan çekinmemiştir.
Buna rağmen yerelde; birilerine şirin görünme, kendi makam ve mevkilerini koruma ve ya makam ve mevkii beklentilerinin içine olma nedeniyle mutlak ( 1. Sınıf) tarım toprağının amaç dışı kullanılmasında sorgulama yapmadan imzalar atılabilmektedir. Daha sonrada “toprak bayramlarında” çok güzel nutuklar atılmakta, sözde toprağın korunması için “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali her türlü faaliyetin içinde bulunmaktan çekinilmemektedir. Toprağı korumak ve çözüm üretme peşinde olanlar için ise kısa gün karı hesabıyla tu kaka ilan edilebilmekte, çok çabuk ötekileştirilmektedir.
Öyleyse toplum ve kamu yararının bu milletin geleceği olduğu bilinmeli, hesaplar bunun üzerine yapılmalıdır.
Her şeyde olduğu gibi toprağı da hoyratça israf etmekten çekinmeyen bir toplum olmaktan kurtulup toprağı saksıda görmemek için sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim