Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 4,1 milyon hektar alanın nadasa bırakıldığını bildirerek, bu alanların açığımız olan baklagil tarımına ayrılması gerektiğini söyledi.

TZOB Başkanı Bayraktar, Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Şemsi Bayraktar, baklagillerin sağlıklı ve dengeli beslenmedeki yerinin ve öneminin son yıllarda fark edildiğini, üretim ve tüketiminin yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Baklagillerin günlük alınması gereken proteinler içinde en önemli bitkisel protein kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, baklagillerin insan beslenmesindeki öneminden hareketle 2016 yılını ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan etmişti. Ocak ayının üçüncü Çarşamba günleri de artık Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanacak. Dünyada 85,6 milyon hektar alanda 77,5 milyon ton baklagil üretiliyor. Türkiye, baklagillerde çok büyük bir potansiyele sahiptir. Hindistan’ın yüzde 25 payla ilk sırada yer aldığı baklagil üretiminde ülkemizin payı yüzde 2,5’i buluyor. Dünyada 85 milyar dolar piyasa değerine, 14 milyar dolar ihracat tutarına konu olan baklagillerde çok büyük bir pay alabilir”

Baklagillerde üretim alanlarının artırılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye’nin bu alandaki rekabet üstünlüğünü kaybettiğini, yeniden bu üstünlüğü sağlamak için baklagil ekim alanlarının artırılması gerektiğini ve bakanlığın son yıllarda prim desteğini de sürekli artırdığını hatırlattı.

Devletin su kısıtı olan bölgelerde prim desteğini yüzde 50 fazlasıyla ödediğini kaydeden Bayraktar, nohut, mercimek ve fasulye üretiminin Hollanda büyüklüğünde nadasa bırakılan alanlarda yapılabileceğini, baklagillerin toprağı azot bakımından zenginleştirerek verimi de artırdığını ifade etti.

Bayraktar, azalan baklagil üretiminin artırılması için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Üretimden vazgeçen üreticilerin yeniden baklagil üretime yönlenebilmesi için prim desteklemesi artırılarak devam etmelidir. Özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaştırılması için tohum desteği devam etmelidir. Hastalıklara dayanıklı, verimi yüksek tohum çeşitleri geliştirilmelidir. Toprak verimliliğinin artırılması ve korunması yönünden önemli katkılar sağlayan baklagillerin ekim nöbetine alınması teşvik edilmelidir. Nohut ve mercimeğin ekim alanlarının genişletilmesi bakımından geçmişte olduğu gibi nadas alanlarında üretim uygulaması yeniden başlatılmalıdır”

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim