Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal, katkı payına ilişkin, “Katkı payı tutarı, prime esas olan kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacak. Kesintiye esas matrah, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanuna göre matrah olacaktır” dedi.
Maliye Bakanı Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bireysel Emeklilik (BES) Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda Değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı hakkında bilgi verdi. Bakan Ağbal, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin arttırılmasının amaçlandığını söyleyerek, “Otomatik talimat verilerek, işverenler aracılığı ile katılmaları sağlanmaktadır. Hane halklarının tasarruflarının değerlendirecekleri uzun vadeli dünleri sunulmaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı da dahil 56 milyar liralık bir fon büyüklüğüne ulaşmış oldu” ifadelerinin kullandı.
Bireysel Emeklilik Sistemi’nin işleyişi hakkında da bilgi veren Bakan Ağbal, “İşçi ve kamu görevlisi olarak çalışanlar işverenler aracılığıyla otomatik olarak BES’e dahil edilecek. İşçi ve kamu görevlisi olarak çalışanlar da aynı şekilde BES’e dahil olacak. Çalışanlara sisteme dahil olduğunun bildirilmesi tarihinden itibaren iki ay içinde, cayması halinde haklarını alabilecekler. Sistemden çıkma tercihini yapabilecekler ama 2 ay zorunlu kesinti yapılacak. İki aylık süre dolunca çıkma imkanına sahipler” şeklinde konuştu.
Katkı palının prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacağını söyleyen Ağbal, asgari ücretli için bu tutarın şimdilik 49 TL’ye tekabül ettiğini, sistemde kalan kişilere bir defada bin liralık devlet katkısı teşviki verileceğini söyledi. Ağbal yaklaşık 6,7 milyon kişinin sisteme gireceğinin tahmin edildiğini belirterek, 100 milyarlık tasarrufu oluşacağını düşündüklerini kaydetti.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim