Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal, Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında 6,3 milyon kişinin borcunu yapılandırabileceğini ifade ederek vergi dairelerine 50 liranın altında borcu olanların borçlarının tamamen silineceğini ifade etti.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kanunla ilgili bilgi vererek özellikle 4.2 milyon kişinin trafik cezası, 3,9 milyon kişinin Motorlu Taşıtlar Vergisi 580 bin öğrencinin ise öğrenim kredisi borcu bulunduğunu ayrıca Belediyelere ait Emlak ve Çevre Temizlik borçluların olduğunu anlatan Bakan Ağbal, bu kanun sayesinde vatandaşın bu borçlarından daha kolay şekilde kurtulma imkanına kavuştuğunu açıkladı.
ÖDEME KOLAYLIĞI
Maliye Bakanı Ağbal, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında basın toplantısı düzenledi. Bakanlık Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda Ağbal, “İnşallah bu yapılan yasal düzenlemeyle mükellefler önümüzdeki aylarda en azından bu kurumlarla olan gerek borç ödeme ilişkisi bakımından, gerekse mahkemelerde devam eden davalar bakımından büyük bir kolaylığa kavuşmuş olacaklar. Biz bu kanunu yeniden yapılandırma kanunu olarak ifade ediyoruz. Yeniden yapılandırma kanunuyla vatandaşlarımızın kamuya olan borçlarını daha az tutarda ve daha kolay bir şekilde ödeme imkanı getiriyoruz” şeklinde konuştu.
DAVALAR KALKIYOR
Kanun kapsamında vergi daireleriyle olan davaları sonlandıracak imkanı getirdiklerinin altını çizen Ağbal, “Vatandaşlarımızla vergi daireleri arasında devam eden davalar var. Bu davaları ortadan kaldıracak şekilde vergide indirim yapıyoruz, cezaları da ortadan kaldırıyoruz. Borçlarını daha az bir tutarda ve daha kolay ödeme imkânına getiriyoruz. Yani vatandaşın geçmişe dönük herhangi bir tereddüdü kalmayacak. Yine daha önce beyan etmeyi unuttuğu vergileri ile ilgili olarak kanun çerçevesinde pişmanlık hükümlerinden yararlanması imkânı getiriyoruz. O da son derece önemli bir kolaylık. İşletmelerimiz çok sıklıkla ifade ediyorlar; ‘İşletme kayıtlarını bir düzeltsek de önümüze baksak, bilânçomuz daha düzgün olsa, daha gerçeği gösterse’ diye bu alamda işletme kayıtlarını düzelecek şekilde de mükelleflerimize imkan sağlıyoruz” dedi.
Bu yasa ile özellikle vatandaşların yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirmelerinin önünü açtıklarını belirten Bakan Ağbal, ayrıca Maliye Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Özel İdareleri ve belediyeler başta olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun alacaklarının da yapılandırılacağını hatırlattı.
Bakan Ağbal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu, TÜRMOB ve Türkiye Barolar Birliği’nin üyelerinin aidatlarının da yapılandırma içine alındığını sözlerine ekledi.
(İHA)
Editör: TE Bilisim