İki ayrı ders olan Drama ve Çocuk ile Müzik dersi Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Özlem Bal tarafından yürütülüyor.

Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Öğr. Gör. Özlem Bal, Drama Eğitimi ve Çocuk, Müzik Dersleri hakkında verdiği bilgide; Drama Eğitimi dersinde ki amacın öğrencilerin özgüvenlerini geliştirmek, onlara grupla işbirliği yapma ve problem çözme becerisi kazandırmak olduğunu ifade etti. Öğrencilerin kazandıkları bu becerileri çalışacakları gruba aktarabilmeleridir ve dramayı bir öğretim yöntemi olarak kullanıp stajlarında ve çalışma yaşantılarında kullanabilmelerini amaçladıklarını dile getiren Bal, “Dramanın ya da drama yöntemi kullanılarak uygulanan etkinliklerin çocukların gelişim alanlarını desteklediği yönünde akademik çalışmalar vardır. Tüm bunlardan yola çıkarak, ara sınavlardan sonra ki sürecimizin 3 haftasını öğrencilerimizin etkinliklerine ayırdık.. Çocuk Gelişimi Programı öğrencilerimiz, etkinliklerinde dramanın “ısınma, canlandırma ve değerlendirme” aşamalarını kullanıp tiyatronun tekniklerinden faydalanarak yarattıkları bir problem durumuna konferans salonumuzda gerekli dekor ve kostümleri tamamen kendi imkanları ile hazırlayarak, çözüm getirmeye çalışmışlardır. Yapılan çalışmalar içinde, çevreyi kirleten şirinler, abur cubur ile beslenen çocuklar, sürekli yalan söyleyen çocuk, anne baba tartışması, okula gönderilmeyen çocuk, oyuncaklara zarar veren çocuğun davranışları gibi sorunlara çözüm getirilirken gösterilerde geleneksel masallara eğitsel boyutlar getirilmiştir.

“Çocuk ve Müzik” dersimizde öğrencilerimize ve onların ulaşacakları çocuklara bazı beceriler kazandırmayı amaçlıyoruz. Müzik eğitiminin sadece şarkı öğretmek olmadığını içinde aynı zamanda ses dinleme, ses ayırt etme, nefes açma, ritim, yaratıcı dans, müzikli öykü gibi etkinlikleri de içerdiğini ifade ettik. Özellikle ritim çalışmalarının çocukların matematik, okuma yazma, sosyal becerilerini olumlu yönde etkilediğini gösteren akademik çalışmalar mevcuttur. Yaratıcı dans çalışmalarının, çocukların özgüvenini geliştirdiği, empati kurdurup, farklılıklara saygı duyma becerisini kazandırdığı bilinmektedir. Müzik çocuğun kendini ifade etmesinin bir yoludur. Tüm bunlardan yola çıkarak, sürecimizin 3 haftasını öğrencilerimizin etkinliklerine ayırdık. Öğrencilerimiz, konferans salonumuzda gerekli dekor ve kostümleri tamamen kendi imkanları ile hazırlayıp, teoride öğrendiklerini uygulamaya dökmüşlerdir. “Nefes açma, ritim, şarkı söyleme, yaratıcı dans ve müzikli öykü uygulamaları” içeren etkinliklerini staj yaptıkları okul öncesi kurumlara da taşımışlardır. Süreç içerisinde öğrencilerimizin de eğlendikleri, grup ile çalışma becerisi kazandıkları ve özgüvenlerinin geliştiği görülmüştür” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim