Müze konferans Salonu’nda düzenlenen sunuma Vali Yardımcısı Coşkun Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr Mustafa Bıyık, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı programın açış konuşmasını yapan Müze Müdür Vekili Metin Çakar, Alacahöyük’te ilk yerel müzenin 1945 yılında, Boğazköy’de 1966 yılında, Çorum Müzesi’nin ise 1968 yılında hizmete açıldığını belirterek Alacahöyük ve Boğazköy müzelerinin yerel bir ünite iken 1984 yılında seksiyon olarak Çorum müzesine bağlandığını vurguladı.

2017 yılı istatistik sonuçlarına göre Çorum müzelerinde 31.841 adet envanterli eser bulunduğunu anlatan Metin Çakar, Çorum müzeleri ve ören yerlerinin ilin tek ve önemli turizm arzını oluşturduğunu söyledi. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Boğazköy kazısı ile Türk bilim adamlarınca yürütülen Alacahöyük, Ortaköy, Eskiyapar ve Resuloğlu kazılarına bu yıl da devam edileceğini belirten Çakar, “Hemen hemen dünyanın bütün ülkelerinden bilim adamları tarafından ziyaret edilen Çorum müzeleri, değişik makalelere konu olmakta, yabancılar tarafından çekilen televizyon filmleri dünya televizyonlarında gösterilerek il ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağlamaktadır.

İlin Dünyaya açılan penceresi durumundaki Hattuşa Örenyeri, dünya arkeoloji literatüründe önemli bir yere sahip olması nedeniyle 1989 yılında UNESCO tarafından Dünya miras listesine alınmış, ayrıca 2 Kasım 1988 yılında da Bakanlar kurulu kararı ile Boğazköy tarihi Milli Parkı olarak ilan edilmiştir” dedi. Yapılan konuşmanın ardından Sanat Tarihçisi Firdevs Yıldırım “Müzeciliğin tarihçesi”, Müze araştırmacısı Melih Başköy de “Çorum’daki Kültür Varlıkları” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Çorum Müzesi Konferans Salonu’ndaki sunumlardan sonra Çorum M.S.H.E.M. Usta Öğreticisi F.Nuran Topuz ve öğrencileri tarafından düzenlenen el sanatları sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim