Günümüze ulaşan ve M.S. 5.-7. yüzyıllar arasına tarihlenen çok sayıda ağırlığın ilk örnekleri Roma döneminde üretilmiştir. Çokgen prizma, büst veya küçük heykel biçiminde ve çeşitli boyutta ağırlıkları olan bronz kantarlar, kolay taşınabilir olmaları nedeniyle pek çok ülkede, tüccar ve satıcılar tarafından tercih edilmişlerdir.
Kantar, kare kesitli bir kantar kolu, kol üstünde hareket edebilen bir topuz ve tartılacak nesnenin asıldığı kancalardan oluşmaktadır. Kantar kolunun üç yüzü, belirli bir ölçü sistemine göre çentiklerle eşit bölümlere ayrılmış ve böylece hafif, orta ve çok ağır olmak üzere üç tür yük de aynı terazi ile tartılabilmiştir.
Çorum Müzesi koleksiyonunda yer alan Kantar Ağırlığı Roma Dönemine (M.Ö. 30 - M.S. 395) aittir. Eser, Sungurlu İlçesi, Mehmetbeyli Köyünden gelmedir. Büst şeklindeki bu tip kantar ağırlıklarının çoğunlukla imparator, imparatoriçe, tanrı veya tanrıça şeklinde üretildiğini görüyoruz. Bunun sebebinin alışverişte herhangi bir sahtecilik yapılmadığını göstermek ve müşteriye güven vermek olduğu düşünülmektedir.
Editör: TE Bilisim