Çorum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası Başkanı Muzaffer Yıldırım, köşe yazarımız, S.M. Mali Müşavir Fikret Tepençelik’in 19 Ocak 2015 günlü sayımızda yer alan “Şirket ortakları ne kadar Bağ-Kur primi ödemelidirler?” başlıklı yazısı ile ilgili bir açıklama göndererek, bazı meslektaşlarının, konu içeriği ile ilgili olarak bazı yanlışlıklar olduğu uyarısında bulunduklarını belirtti.
Muzaffer Yıldırım, konunun doğrusunu şöyle ifade etti:
5510 sayılı Kanunun Madde 12’de işveren tanımı şu şekildedir;
5510 sayılı Kanuna göre, “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işverendir.” Şeklinde belirtilmiş. Yani, şirket ortakları işveren olmayıp, bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Buna göre; limited şirket ortaklığı veya anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortaklığı nedeniyle Bağ-Kur sigortalısı olanlar işveren sayılamayacağından dolayı, bu kişiler şirketlerinde çalıştırılan sigortalıların ücret tutarına bakılmaksızın kendi belirleyecekleri tutar üzerinden Bağ-Kur primi ödeyebilecektir.
Ayrıca Bağ-Kur sigortalılarının, artık basamak sistemiyle prim ödemiyor. Basamak sistemi 1.10.2008 itibariyle kaldırıldı.
Bağ-Kur’lular aynı zamanda sigortalı çalıştıran işveren ise prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin 30 katından az olamaz. Yani, bir işverenin en yüksek ücret ödediği işçisinin maaşı 3.000 TL ise, kendi Bağ-Kur primini de en az bu tutarın % 34.5. yani 1035 TL yatırması gereklidir. Bu tutardan düşük prim bildirildiğinin tespit edilmesi halinde aradaki farkın primi, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilmektedir.
Editör: TE Bilisim