SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri aktardı:
“Gelir/Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafından, 2014 Hesap dönemine ait Gelir/Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır. Vergi levhaları sistem tarafından internet Vergi Dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet Vergi Dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla yazdıracaklardır. Vergi Levhalarının 31 Mayıs’a kadar sistemden alınması gerekmektedir. Bu yıl 31 Mayıs’ın tatile rastlaması nedeniyle Vergi Levhaları 1 Haziran 2015 günü saat 24.00’e kadar alınması gerekmektedir.
VUK 5. maddede yapılan değişiklik ile Vergi levhalarının asılma zorunluluğu yoktur. Fakat bulundurulması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlara her tespitte 213 Sayılı VUK 353/4.Maddeye göre 200.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Gelir/Kurumlar vergisi mükellefi olup yıl içinde işe yeni başlayan mükelleflerin vergi matrah kısmında ‘Yeni İşe Başlama’ ifadesi yer alacaktır. Söz konusu mükelleflerin vergi levhaları, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafından internet Vergi Dairesi hesaplarına aktarılacaktır. Bu mükellefler vergi levhalarını mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet Vergi Dairesinden yazdırmak suretiyle almaları gerekmektedir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim