ÇORUM Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Muzaffer Yıldırım, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, muhasebe meslek mensuplarının mesleki sorunların artarak devam ettiğini ve sorunların biran önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) çatısı altında örgütlenen, ülke genelinde 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odası’na kayıtlı 96 bin meslek mensubunun bulunduğunu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte ise bu sayının 500 bini geçtiğini belirten Yıldırım, tüm muhasebe camiasının Muhasebe Haftasını kutladı.
25 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan mesleğin ve meslek çalışanlarının çözüm bekleyen birtakım sorunlarının ve taleplerinin olduğunu belirten Yıldırım, “Meslek yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır” dedi.
Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehri denetimdir.
Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili Bakanlıklar TÜRMOB'un görüş ve önerilerini dikkate almalıdırlar. Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Eğitim ve Öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, Birliğimiz ve Odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.
Ayrıca, sorunlarımızın çözümü için; “Hükümetimizin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz. TBMM'nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz. Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmasını talep ediyoruz. Meslek örgütümüz aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olarak üyelerimizden aldığımız güçle taleplerimizin kabul görmesi için gerekirse demokratik tepkisini gösterecektir.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim