Dünyanın her tarafında küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğinin söz konusu olduğunu belirten Külcü, “Bugün dünyanın birçok ülkesinde buna benzer tartışmaların yaşandığını görüyoruz. Sadece Çorum’la ilgili bir tartışmanın yapılmadığının bilinmesini istiyorum. Zamanında yapması gereken bir yatırımla ilgili ihmal veya gecikme gibi bir durum asla söz konusu değil. Su konusuyla ilgili her türlü yatırım yapıldı ve tedbir de alındı” dedi.
Meteoroloji ve DSİ’nin Çorum’daki son 55 yıllık yağış miktarı ile ilgili verileri paylaşan Külcü, “Verilere göre 1960, 1972, 1984, 1994 ve 2013 yıllarında yani ortalama her 10 yılda bir yağışla ilgili ciddi bir sorun yaşandığı görülüyor. Son 55 yılın en düşük yağışı metrekareye 213 milimetrelik yağışla 2013 yılında meydana gelmiş. 2013’deki yağış azlığı şimdi bir sorun oluşturmaya başladı. 2009 ve 2010’da ise 633 ve 679 metreküplük yağışla zirveye çıkılmış. 3-4 yıl önce baktığımızda barajlarımızda 30-35 milyon metreküp su rezervi barındıran bir kenttik” şeklinde konuştu.
2012’de barajlara gelen su miktarının 19.2 milyon m3 olduğunu, bunun 13.5 milyon m3’ünün Şubat-Mart ve Nisan aylarında geldiğini ifade eden Külcü, “2013’de 14 milyon 851 bin metreküp su gelmiş. 8.3 milyon metreküpü ise Şubat-Mart ve Nisan aylarındaki yağışlardan gelmiş. 2014’de ise 2.6 milyon metreküp su gelmiş. Aynı aylarda gelen bu miktarı ise 853 bin metreküp. Yani 20 günlük su tüketimine denk gelecek kadar yağış almışız. Sarfiyata baktığımızda ise 14-14.5 milyon metreküp su tüketimimiz söz konusu” dedi.

SUYU TASARRUFLU KULLANALIM
Bulunduğu her ortamda su tasarrufu ile ilgili açıklama yaptığını anımsatan Külcü, tasarrufla ilgili ikazları sürekli yaptıklarını dile getirdi. Suyun kolaylıkla alınabilen ve satılabilen sınırsız bir kaynak olmadığını vurgulayan Külcü, “Su fabrikada veya herhangi bir tesiste üretilebilen bir ürün de değil. Tamamen yağış rejimine bağlı kıt bir kaynaktır. Elimizdeki rezervleri en güzel şekilde kullanmak için herkesin sorumlu şekilde hareket etmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÖNÜMÜZDEKİ 4 AYDA YAĞIŞ BEKLENİYOR
Çorum’daki barajların toplam su hacminin 40 milyon metreküp olduğunu belirten Külcü, bunun 3 milyon metreküpünün dolu olduğunu kaydetti.
Külcü, DSİ ve Meteoroloji verilerine göre önümüzdeki 4 aylık dönemde önemli miktarda yağış alınacağını söyledi. Bu hafta kar yağışının beklendiğini belirten Külcü, “Şubat’ta başlayıp Mayıs sonuna kadar 10 milyon metreküp yağış bekliyoruz. Bunlar Meteoroloji ve DSİ’nin bize verdiği bilimsel verilerdir” dedi.
Su rezervleri açısında bir sorun ve riskin bulunduğunu ancak felaket düzeyine gelinmediğini savunan Külcü, “Su bizim için hayat kaynağıdır. Bunlar ayak üstü konuşulacak meseleler değil. Bu sorunla ilgili Çorum Belediyesi’nin çok kapsamlı bir eylem planı var” ifadelerini kullandı.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim