BASK Çorum İl Temsilcisi Hayati Çam, “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Nisan ayında enflasyon (TÜFE) % 1,69 arttığını, TÜİK’e göre 2019 yılının ilk dört ayında TÜFE enflasyonunun % 4 olduğunu anlattı.

Kasım ayından beri enflasyon oranına çekilen ayarın, Nisan ayında da farklı şekillerde devam ettirildiğinin anlaşıldığını belirten Çam, TÜİK rakamları incelendiğinde, Nisan ayında, harcama gurubu ağırlığı % 23.29 olan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki aylık enflasyon artışının % 1,40 olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Çam, 2019 yılının ilk dört ayında, harcama gurubunun dörttebir’ine karşılık gelen gıda ve alkolsüz içecek harcamalarındaki artışın % 11,54 olması ayrıca düşündürücüdür.

Bu oran memur ve emekli mutfağının gerçek enflasyonudur.

Yine TÜİK’e göre bir önceki yılın Nisan ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde artış % 31,86 ile yıllık enflasyonun 12,9 puan daha üzerindedir.

TÜİK’in açıkladığı ısmarlama oranlar bile memur ve emekli için mutfaktaki yangının büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

Yetkilileri ve sendikaları ücretlilerin ve emeklilerin mutfak maliyetlerini araştırmaya, çaresizliklerini anlamaya, iktidarı empati yaparak çare bulmaya çağırıyoruz” dedi.

DOLAYLI VERGİLERLE SOYGUNA DEVAM!

Memur ve emeklileri ile ücretlilere üzerinde dolaylı vergiler ile soyguna devam edildiğini belirten Çam, “Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı OECD ülkelerinde % 35-46 iken, Türkiye’de bu oranın 2019 yılı bütçesinde % 67.8 olması nasıl soyulduğumuzun göstergesidir.

Memur ve emeklileri gelirlerinin tamamını ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla harcadıklarından, mal ve hizmetler üzerindeki dolaysız vergiler gelir dağılımındaki adaletsizliği artırmaktadır.

Bu ortamda Hazine ve Maliye Bakanının vergiyi tabana yayma projesinin memur ve emeklileri ile ücretlilere bir faydası olmayacağı açıktır.

Çünkü ne zaman verginin tabana yayılmasından bahsedilse, tavandakiler rahatlatılmakta, tabandaki ücretinden başka geliri olmayanların külfeti ağırlaşmaktadır

BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Nisan ayı enflasyon oranına göre (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların kayıpları özeti şudur:

12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin toplu sözleşme gereği Ocak ayında aylığındaki 113,81 TL’lik artışa karşı Nisan ayı enflasyon kaybı 125,03 TL olmuş, dönemin bitmesine iki ay kala hizmetli 12,21 TL alacaklı hale gelmiştir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim