Kayıp Aileleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Çetin, İl Genel Meclisi Toplantısında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Derneğin faaliyetlerini 81 ilde yürüttüğünü ve dernek üyelerinin bu çalışmalarından ücret almayıp gönüllülük esasına göre hizmet verdiklerini dile getirerek, gönüllü sayısının 400’ü bulduğunu kaydetti. Kayıp kişilerin sadece onların ailelerini ilgilendirmediğini, yeni kişilerin kaybolmaması için ailelere de büyük görev düştüğünü söyleyen Çetin, çeşitli nedenlerden dolayı kaybolanların sayısının 10 bin 35’eulaştığını söyledi.
Dernek olarak daha çok çocukların üzerinde durduklarını anlatan Mustafa Çetin, çocukların çabuk büyüyüp gelişmeleri nedeniyle bulunmalarının da zaman alabildiğini ifade etti. Organ mafyasının şirketleştiğini, kaçırılan insanların organlarının satıldığı gibi, dilendirilmek amacıyla da kullanılabildiğini belirten Çetin, bazı çocukların ise evlatlık verilmek amacıyla kaçırılabildiğini anlattı. İnceleme yapıldığında kaçanların büyük kısmının kızlardan oluştuğunu ve bunların meşhur olmak ümidi ile evlerinden ayrıldıklarını söyleyen Mustafa Çetin, zihinsel engelli bireylerin ise tek başlarına olup kaybolmaları durumunda bazı kişiler tarafından alıkonabildiğini ifade etti.
Apartman apartman gezip ailelere çocuklarına nasıl sahip çıkacaklarını anlattıklarını kaydeden Çetin, özellikle yakını kaybolan ailelerin o yakınlarına ait saç teli gibi şeyleri saklamalarını tavsiye etti. Saç telinden alınan DNA sayesinde bazı kayıpların ortaya çıkarılabildiğini vurgulayan Mustafa Çetin, kayıp ailelerinin başına gelenin başka ailelerin de başına gelebileceğini bu nedenle önlemler alınması gerektiğini belirtti. Derneğin gelirinin bulunmadığını ama giderlerinin bulunduğunu dile getiren Çetin, bunlardan birinin dernek yeri kirası diğerinin de kayıp fotoğraflarının çoğaltılması olduğunu ifade etti. İstanbul’da yapılan gibi bir araçlarının olması halinde bu aracın üzerinin kayıp fotoğrafları ile kaplanıp kayıpların bulunmasında kullanılabileceğini anlatan Çetin, bu konuda kendilerine yardımcı olunmasını istedi.
Bazı İl Genel Meclisi üyeleri de kapatılan belediyelerden gelen bazı araçların derneğe tahsis edilebileceğini belirterek bu konuda inceleme başlatılmasını istediler.
Editör: TE Bilisim