Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen Medeniyet Konuşmaları'nın 2017 yılındaki ilk konuğu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer oldu.

Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda önceki akşam düzenlenen programa Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Erol Kavuncu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer ve davetliler katıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı Candan, programın açılışında yaptığı konuşmada Medeniyet Konuşmalarını çok önemsediklerini belirterek “Medeniyet Konuşmaları etkinliğimizin en özel olanıdır” şeklinde konuştu.

Medeniyet’in metafizik etrafında inşa edilmiş bir hayat küresi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Üçok ise konuşmasında “Peygamber Efendimiz, risaletin belirli bir döneminde komşu kültür ve uygarlıklara risaleleri tebliğ etmek için, Doğu Roma İmparatorluğu'na, Sasani İmparatorluğu'na, Çin'e, Gassanilere, Yemenlilere elçiler göndermiştir. Peygamber Efendimizin Çin'e gönderdiği elçinin kabri halen Çin'dedir. Müslümanlar 40 yıl içinde Peygamber Efendimizin tebliği ile kadim dünyanın merkezine yerleşti. Müslümanlar sadece coğrafya fethetmediler. Oralara medeniyet götürdüler” diye konuştu.

Türkiye'deki yükseköğrenim geleneğinin, kurumların hafızasızlıktan muzdarip olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Üçer, “İslam dünyasının önemli bir bölümünde bilinçli olarak ya da bilinçsiz bir şekilde kendi hafızamızı yitirdik. Boş bir hafıza başka bir kültür ve medeniyetle asimilasyona uğrar. Okuduğumuz her şey batı düşünce ve geleneğinden gelmektedir. Biz kendimizi başkasının bize tuttuğu ayna ile idrak ediyoruz” dedi.

Program sonunda günün anısına Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan , Akademisyen - Yazar Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer'e Çorum'un simgesi olan Saat Kulesi maketi hediye etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim