Kilis'te, Suriye'den atılan roketler nedeniyle sıkıntı yaşayanların esnafa olan birikmiş borçları, Zeytin Dalı Harekâtı’na destek amacıyla MÜSİAD tarafından Kilis’te düzenlenen Başkanlar Toplantısı sonrası başlatılan kampanya kapsamında ödeniyor.

MÜSİAD üyesi işadamları, bakkal ve fırın esnafını ziyaret ederek veresiye defterlerini satın alıyor. MÜSİAD üyesi hayırsever iş adamları tarafından ödenen borçlar, bölge halkının ve esnafın rahat bir nefes almasını sağlıyor.

Zimem defterlerinin satın alınması kampanyasına ilişkin konuşan MÜSİAD Çorum Şubesi Başkanı Mücahid Ahmed Köksal, temeli Osmanlı Devleti’ne dayanan bu geleneğin yaşatılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Mücahid Ahmed Köksal açıklamasında, “Zimem defterlerinin satın alınması uygulaması ile Osmanlılar’dan bize miras kalan ve önceki dönemlerden itibaren MÜSİAD tarafından uygulanan bu anlamlı geleneği yaşatmak istedik. Kilis, Suriye’de yaşanan gerilimlerden en çok etkilenen illerimizin başında geliyor. Roketli saldırılar sonucu bölge halkı ve esnafımız büyük zarar gördü. Bizler de bu şekilde bir kampanya başlatarak esnafımıza ve borcunu ödemekte zorlanan vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuşu.

ZİMEM DEFTERİ NEDİR?

Zimem kelimesi, zimmet (borç) kelimesinin çoğuludur. Zimem Defteri, veresiye alışveriş yapan kişilerin isimlerinin yazılı olduğu “veresiye defteri” anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti zamanında durumu iyi olanların, özellikle Ramazan aylarında esnafa giderek borcu olanların borcunu ödemesi bir gelenek hâline gelmiştir. Bu gelenek daha sonra Zimem Defteri şeklinde şöhret kazanmıştır.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim