ABD Büyükelçiliği’nin belediyelere kayyum atanmasına dair yaptığı “endişe duyuyoruz” açıklamasına, Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay tepki gösterdi. Turbay’ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: “15 Temmuz'da darbenin başarısız olacağı kesinleşene kadar açıklama yapmayan ABD, teröre destek veren belediyelere kayyum atanmasına ilişkin jet hızıyla 'endişeliyiz' açıklaması yapması ikiyüzlülüğün tak kendisidir.
Dost olarak, müttefik olarak nitelendirilen ABD’nin bu hadsiz açıklaması kabul edilemez. Hele hele ülke elçisinin bir değerlendirme yapması tamamıyla talihsiz ve içişlerimize müdahale anlamına gelmektedir. Türkiye’yi ABD’nin 53. eyaleti değildir. Gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Teröre, teröriste destek veren, terör örgütü PYD gibi örgütleri terör örgütü olarak görmeyen bir ülkeden böyle bir açıklama gelmesi bizleri şaşırtmadı. Ülkemizde yasaların nasıl uygulanacağını bir başka ülkeden öğrenecek değiliz.
ABD Büyükelçiliğinin yaptığı açıklamada, ‘kayyum nedeniyle Güneydoğu yaşanan çatışmalardan’ söz edilmesini bir itiraf olarak değerlendirmekteyiz. Bu hadsizlik tahrik unsurudur ve Güneydoğu’da yaşanan, yaşanacak terör olaylarının sorumlusu küresel emperyalizmin öncüsü ABD'dir. ABD elçisi başta ülkesi olmak üzere terörü örgütlerini kurup yönettiği, teröristlere silah verdiğinin üzerini hezeyanlarla, yalanlarla ve çifte standartla örtemez.
ABD başta Irak olmak üzere İslam coğrafyasında akan kanın yegane sorumludur. Büyükelçiyi 'istenmeyen adam' ilan ediyoruz. Haddini aşan elçiyi ülkesine gönderilmesini istiyoruz. Kayyum ile ilgili anında reaksiyon gösteren ABD yetkililerinin Türkiye'de Meclisin bombalanması, vatandaşın üzerine jetler ve helikopterlerle ateş açılması gibi sayısız suçun işlendiği 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin haftalarca konuşmaması ve yaşananların günlerce ‘darbe girişimi’ olarak adlandırılmaması da bir başka ikiyüzlü davranışıdır.”
(İHA)
Editör: TE Bilisim