Önceki akşam gerçekleştirilen ve çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Anma etkinliğinde bir konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şubesi Üyesi Filiz İlkyaz, Uğur Mumcu’nun bir dürüstlük abidesi olduğunu belirterek, “O katıksız bir Atatürkçü, inanmış bir devrimciydi.” dedi.

Mumcu’nun müthiş bir sezgi ve öngörüye sahip olduğunu vurgulayan Filiz İlkyaz, “Ülkemizin bu günlerini çok önceden fark edebilen bir öngörüye sahip olan Mumcu, yurttaşlık hukukunun ‘şeyh-mürid’ ilişkisine evrildiğini on yıllar öncesinden haber vermekteydi. Ülkemizi yeni dünya düzenine entegre etmeyi hedefleyen 24 Ocak 1980 Kararları’nın yıldönümünde, arabasına konulan bir bombayla katledilmesi manidardır.” diye konuştu.

Uğur Mumcu’nun yolsuzluk, yoksulluk, devlet düzeninin dinsel esaslara dayandırılması çabalarını, adam kayırma, kamu malına ve maliyesine yönelik vurgun ve hırsızlıkları ıısrar ve inatla takip ettiğini hatırlatan İlyaz, “Terör, yolsuzluk, kaçakçılık, gerici ve bölücü hareketler ile bunların iç ve dış destekçileri başlıca çalışma alanlarıydı. İşte bu nedenledir ki ülke ve ulusunu seven, onun menfaatlerini kişisel menfaatlerinin her daim üstünde tutan biri olarak şer odaklarınca mutlaka ortadan kaldırılması gereken bir isim hâline gelmişti. O, kalemini ve diplomasını kişisel varlık ve servete dönüştürmek yerine halkının çağdaş uygarlık düzeyi ve onun üzerinde bir yaşama sahip olması gerektiğine inandığı ve bunları kamuoyuna anlattığı için katledildi. O, terörün her türlüsü ve arakasındaki güçleri, sağ-sol çatışması, etnik ve mezhepsel ayrıştırma ve iç savaş çıkarma girişimlerine karşı olduğu için katledildi.” ifadelerini kullandı.

Ardından kürsüye gelen ADD Çorum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Yirci ve Derneğin en genç üyesi Dilara Özbek tarafından Uğur Mumcu’nun yazılarından örnekler sunuldu.

Etkinlik, Uğurcan Eke’nin Uğur Mumcu yazılarından parçalar aktarmasının ardından Yakup Erbaş’ın bağlamasıyla sunduğu müzik dinletisiyle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim