AKP İl Başkanlığı’nın önceki akşam düzenlediği Çorum’daki mültecilerin sorunlarına ilişkin toplantıda konuşan Nedim Kaya, kentteki Suriyeli nüfusunun ise yaklaşık 300 civarında olduğunu dile getirerek, “Iraklı sığınmacılara göre Suriyeliler daha sıkıntılı ve zor koşullarda yaşıyorlar. Devletimizin imkânlarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan tüm sığınmacılara el uzatmaya çalışıyoruz.” dedi.
İl Göç İdaresi Müdürü Nedim Kaya, sığınmacılar konusunda toplumda yerleşmiş bazı yanlış algıların olduğuna dikkat çekerek, “Mültecilerin sürekli olay çıkardıkları ve suça bulaştıkları yönünde yanlış bir algı oluşturuluyor. Mültecilerin Çorum’da karıştığı olayların toplamı 20’yi geçmez. Bu olayların çoğu da kendi aralarında yaşadıkları tartışma ve geçimsizliklerden kaynaklanıyor. Zaten hepsi başka bir ülkede yaşamanın getirmiş olduğu ürkeklikle davranışlarına dikkat ediyorlar. Bizim halkımıza yönelik herhangi bir olumsuz davranışları olmamıştır.” diye konuştu.
Çorum halkı arasında mültecilerin dilencilik yaptıkları yönünde başka bir yaygın kânaat olduğunu da anımsatan Nedim Kaya, Çorum’da bulunan Suriye, Irak, İran ve Afganistanlı mülteciler arasında sadece 6 ailenin dilencilik yaptığı bilgisine ulaştıkları ve bu ailelere uyarı tebligâtı gönderdiklerini aktardı.
Nedim Kaya ayrıca yaklaşık 600 mülteci çocuğunun okula gittiğini dile getirerek, bunların tamamına yakınının da Arapça dersinden ötürü İmam Hatip okullarını tercih ettiğini vurguladı.
Arapça konuştukları için bütün sığınmacıların Suriyeli sanıldığını kaydeden Kaya konuşmasına şöyle devam etti:
“Şehrimizdeki Iraklı mültecilerin yaşam koşulları, Suriyeli mültecilerden daha iyi durumda… Çünkü onların ülkelerinde akrabaları ve işyerleri bulunmasından ötürü yardım alabiliyorlar. Biz daha çok buradaki Suriyeli mültecilere maddî ve aynî yardım yapıyoruz. Çok muhtaç ailelere Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla aylık 300 TL. civarında bir para ödeniyor. Suriyeli mültecilerin tümü sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyorlar. Ayrıca ilaç, kömür ve gıda maddeleri gibi yardımlarımız da oluyor. Tüm bu yardımları dış kaynaklardan destek almadan sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin imkânları ile yapıyoruz.”
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim