Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) avukatlarından Av. Güz Gültan ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nden Av. Irmak Ulusu’nun konuşmacı olarak katıldığı çalıştayın açılışında konuşan Çorum Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Altan Akpınar, “Gerek ülkemizde, gerekse ilimizde mülteci sayısı her geçen gün hızla çoğalmaktadır. Sayı çoğalırken, günlük yaşamda ve hukuki anlamda karşılaştığımız sorunlar da buna bağlı olarak artmaktadır.

Bu nedenle hem meslektaşlarımızı, hem de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla ‘uluslararası mülteci hukuku’ konulu çalıştayımızı düzenledik” dedi.

Mülteci hukukunun içinde birçok disiplini barındıran, gelişen ve birçok sorunun da olduğu bir alan olduğunu belirten Akpınar, “Çorum Barosu olarak sığınmacı ve mültecilerin insan haklarına yakışır bir muamele görmesi için çalışıyoruz. Programımızın da mülteci hukukuna katkı sağlayacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Akpınar’ın ardından Av. Güz Gültan, “Uluslararası koruma ilkeleri ve 1951 sözleşmesi altında mülteci tanımı” ve “yabancılar ve uluslararası koruma kanunu kapsamında uluslararası koruma prosedürleri” konusunda bilgi verirken; Av. Irmak Ulusu ise “Yabancılar ve uluslararası koruma kanunu kapsamında itiraz usulleri” ve “adli yardım uygulamaları” konusunda bilgi verdi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim