Ortadoğu’yu bir apartmana benzeten Faruk Cıdık, “Apartmanın bir dairesindeki yangın, diğer daireleri de etkiler, tehdit eder. Bu nedenle Hükûmet’in mültecilere vatandaşlık hakkı tanımasından önce Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, barış ortamının tesis edilmesi ve ardından Suriyeli mültecilerin can ve mal emniyeti içerisinde, kendi iradeleriyle ülkelerine dönmelerinin sağlanması gerekmektedir.” dedi.

“AKP İÇİN BLOK SEÇMEN ANLAMINA GELEBİLİRLER”
SP İl Başkanı Cıdık, AKP iktidarının mültecilere vatandaşlık vererek, ters tepen Suriye politikasının yanlışlığını gidermeye ve vicdanını rahatlatmaya çalıştığını belirterek, “AKP, gayet iyi biliyor ki ekonomik sıkıntılar ve bilhassa şehit cenazeleri, seçmen tabanında kaymalara sebep olmaktadır. Bu yüzden Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına alınmaları, AKP için blok seçmen anlamına gelebilir. AKP, Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına alınmalarını ‘Yeni’ dış politikalarının bir gereği olarak görebilir. Saadet Partisi’ne göre gerçek ve doğru çözüm ise, mültecilere vatandaşlık vermeden önce ve her şeyden evvel Suriye’nin toprak bütünlüğünü temin etmek gerekir. İkinci olarak, Suriye’de barış ortamını sağlamak gerekir. Üçüncü aşamada, Suriyeli mültecilerin can ve mal emniyeti içinde, kendi özgür iradeleriyle, kendi ülkelerine dönmelerini sağlamak gerekir. Kısacası, çözüm yolu barıştan geçer. Biz Saadet Partisi olarak, Suriye, Irak, Libya ve Mısır gibi ülkelerle Türkiye’nin barışması konusunda arabuluculuk yapabileceğimizi aziz milletimize tarihî bir görev olarak bildirmek isteriz.” diye konuştu.
SP İl Başkanı Faruk Cıdık konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “6 yıl önce vizelerin kalkmasıyla huzur içinde baklava yemek için Gaziantep’e geliniyor, kahve içmek için ise Halep’e gidiliyordu. Şimdi ise Obama’nın ‘Esad yürüyen bir ölüdür’ sözü ile başlayan süreçte, Şam Camii’nde namaz kılmak şöyle dursun, Sur Camii’nde bile namaz kılamaz hâle geldik. Suriye’de 600 bin insan hayatını kaybetti. On binlercesi Akdeniz’in, Ege’nin soğuk sularında can verdi. 12 milyon Suriyeli yerinden yurdundan oldu. Üç milyon Suriyeli Türkiye’ye sığındı ve ülkemiz bir mülteci kampına dönüştü. Böylece Türkiye, Batı’nın da ‘Sınır Bekçisi’ hâline geldi.” ifadelerini kullandı.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim