HİTÜ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Kanca’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, piyasadaki patellofemoral eklem (uyluk kemiği ve diz kapağı arasında) değişimlerinin diz kapağı kısmında kullanılan polietilen (UHMWPE) malzemenin derin diz bükmelerinde uyluk kemiği kondili yüzeyindeki hasarsız kıkırdağı zedelediğine değinildi.

Bu bölgede, Elastik Modülü kıkırdağa benzeyen, aşınma ve sürtünme performansı UHMWPE’e göre daha yüksek olan ve piyasada farklı ortopedik protez (kalça, menüsküs, omurlar arası vb. gibi) uygulamaları olan polikarbonat üretan (PCU) kullanılabilirliği üzerine duruldu.

Doğal kıkırdağın iki farklı PCU (kimyasal yapısı octodecyl uç grubuyla modifiyeli olan ve olmayan) karşısındaki sürtünme ve aşınma dayanımlarını inceleyen deneysel veriler değerlendirildi. Modifiyeli PCU’nun çok daha başarılı olduğuna ve bu yüzden olası eklem değişiminde kullanımının avantaj sağlayacağına değinildi. Ayrıca, kullanılan test sıvısı (serum veya eklem sıvısı) ve konfigürasyonunun (kıkırdağın sürekli sabit yükleme altında olup olmaması) test sonuçlarını önemli ölçüde değiştirdiği vurgulandı.

(Ömür SOYTEMİZ)

Editör: TE Bilisim