Mücevher ihracatının Ortadoğu pazarından batıya kaydığını belirten Ayhan Güner, istikrarın ve artışın yaşandığı ülkeler ve rakamlara dikkat çekti:
“Hong Kong’dan ABD’ye kadar pek çok ülkeye ihracatımız ciddi oranlarda arttı. En çok artışın yaşandığı ülkelerin başında Hong Kong yüzde 42,3 artışla 9,9 milyon, İsrail yüzde 50,1 artışla 8,9 milyon, Almanya yüzde 111,6 artışla 7,2 milyon, Lübnan yüzde 144,7 artışla 4,1 milyon ve Romanya yüzde 113,4 artışla 3,4 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirildi.”
MİB Başkanı Ayhan Güner, 2016 6 aylık ihracat verilerini değerlendirdi:
“Mücevher ihracatı 2016’ya kötü başladı. İlerleyen aylarda yükselişe geçtiyse de Ramazan ve akabinde bayram tatiliyle düşüşe devam etti. Bu süreçten en çok etkilenen Ortadoğu pazarı oldu. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve özellikle Irak pazarındaki kan kaybı hayli fazla. Düşüşün bu denli yüksek olduğu ülkelere baktığımızda sebebinin Ramazan ve bayram tatili olduğunu söylemek mümkün.
Bunu rakamlarla ifade etmek gerekirse geçen yılın Haziran ayına göre Irak pazarında yüzde 59, İran’da yüzde 35 ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaklaşık yüzde 26 oranında düşüş gerçekleşti. Bunun yanı sıra geleneksel pazarlarda başta ABD olmak üzere istikrarın ve artışın sürdüğünü görüyoruz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim