Otobüs, minibüs ve otomobillerde “modifikasyon” yaygın bir işlem. Köklü değişikliklerle bu araçların görünümleri, işlevleri, kullanım alanları farklılaştırılabiliyor. Daha konforlu hale gelmeleri sağlanabiliyor.
Şimdilerde ise, motosikletlerin modifiye edilmesi gençler arasında moda halini aldı.
As Motosiklet sahiplerinden Murat Bektaş’ın oğlu Onur Bektaş ve 10 yıldır aynı işyerinde çalışan Rıfat Kaya da modifiye motosiklet tutkunlarından. Çocukluklarından itibaren motosiklet tamiri ve satışı ile uğraşan gençler, kendi bindikleri motosikletleri de orijinali gibi bırakmıyor. Son olarak 125 cc’lik 5 vitesli bir motosikleti modifiye eden gençler motosikleti 6 vitesli ve 200 cc haline getirdi. İstedikleri zaman motosiklet üzerinde görüntü olarak ta şekil değişikliği yapabilen gençler, motosikletin kendileri için bir tutku olduğunu ifade ediyor.
Motosikletin motor kısmından tutun far ve sinyallerine kadar yeniden dizayn eden gençler istek olması durumunda başka motosikletlere de modifiye uygulayabileceklerini ifade ediyor.
Baba mesleği olması nedeniyle sürekli motosiklet parçalarının içinde olduğunu anlatan Onur Bektaş, küçükken oyuncaklarının bile motosiklet parçalarından oluştuğunu ifade etti. Elinin küçük yaşta anahtar tuttuğunu ve motosiklet tamirine başladığını kaydeden Bektaş, zaman geçip yaşı geldikten sonra ehliyetini ve ilk motosikletini almış. Motosikletini orijinal hali ile kullanmak yerine modifiye ettiğini belirten Bektaş, yaptığı değişikliklerle egzozdan motora, karbüratöründen dişli setlerine kadar değişiklikler yaparak motosikletinin performansını ve torkunu artırmış. Çalışmalarında 10 yıldır beraber çalıştıkları Rıfat Kaya’dan da destek alan Bektaş, motosikletine zevkle bindiğini söyledi.
Motosikletin trafikte faydalarının olduğu gibi iki teker üzerinde hareket etmenin ayrı bir tutku olduğunu anlatan Rıfat Kaya da mesleğe As Motosiklette başladığını ve 10 yıldır sürekli kendini geliştirdiğini belirtti. Kendisinin de motosikleti olduğunu ve zaman zaman arkadaşları ile birlikte turlara çıktıklarını anlatan Kaya, güçlü motosikletlerin sorunlarının hem daha az olduğunu hem de performansının yüksek olması nedeniyle zorlu şartların üzerinden daha kolay gelebildiğini dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim